Şafi mezhebinde vitir namazı müekked sünnetlerdendir. Hanefî mezhebine göre ise bu na­maz vaciptir. Vitir namazının en azı bir, en çoğu ise on bir rek’attır. Tek rek’atla yetin­mek caiz ise de evlâ değildir.

Şafi Mezhebinde Vitir Namazı Nasıl ve Ne Zaman Kılınır?

Şafi mezhebinde vitir namazı diğer mezhepler gibi kılınır. Vitri bir rek’attan fazla kılan kişinin, bu namazı bitişik olarak, yani son rek’atı kendinden önceki rek’ata bitiştirerek kılması caizdir. Şöyle ki: Vitri beş rek’at olarak kılacak olan kişi, iki rek’at kıldıktan sonra selâm ve­rir. Sonraki üç rek’atı da tek selâmla kılar. Bu üç rek’atı birbirinden ayırarak, yani 2+1 rek’at şeklinde kılması da caizdir. Beş rek’at olarak kılan kişi, son rek’atı ayırdığı takdirde, önceki dört rek’atı bir veya iki selâmla kılmış olması fark etmez. Bitişik olarak kılması halinde iki teşehhüdden fazla oturması caiz olmaz. Vitri kılmanın en faziletli şekli, birbirinden ayrı olarak kılınmasıdır.

Vitrin vakti, akşam namazıyla birlikte akşam vaktinde cem’-i takdim şek­linde kılınsa bile, yatsı namazından sonra başlayıp fecr-i sâdıkın doğuşuna kadar devam eder. Geceleyin uyanacağına güvenen kişinin, vitri gecenin il­kinden sonraya ertelemesi sünnettir. Aynı şekilde gece namazlarından sonra­ya erteleyip bu namazları vitirle sona erdirmek de sünnettir. Vitir namazını ramazan ayında cemaatle kılmak ve bu ayın ikinci yarısın­da vitrin son rek’atında Kunut duası okumak da sünnettir. Yine her gün sabah namazının farzının ikinci rek’atında, rükûdan kalktık­tan sonra Kunut duası okumak da sünnettir.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Şafiî Mezhebi Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:

ŞAFİİ VE HANEFİ MEZHEBİNE GÖRE KAZA ORUCU OLAN KİMSE O YIL TUTMAYIP DİĞER YIL TUTARSA NE OLUR?

ŞAFİİ MEZHEBİNDE, SABAH NAMAZINDA KUNUT DUASI OKUMANIN HÜKMÜ NEDİR VE NASIL OKUNUR?

ŞAFİİLERE GÖRE SEHİV SECDESİ NASIL YAPILIR AÇIKLAR MISINIZ?

ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE ABDESTİ BOZAN ŞEYLER NELERDİR?

ŞAFİİ MEZHEBİNDE, SABAH NAMAZINDA KUNUT DUASI OKUMANIN HÜKMÜ NEDİR VE NASIL OKUNUR?