Soyun devam etmesi erkekle kadın arasında müşterek bir hadisedir. Çünkü insan üremesi iki eşin varlığına bağlıdır. Bu konuda birisinin diğerinden üstün olması düşünülemez.

Ancak, taşıyıcı anne olduğundan Kur’an ve hadislerde ona daha fazla önem verilmiştir. Bu açıdan Hz. Peygamber (a.s.m)’in neslinin kızı Hz. Fatıma (ra)’dan devam etmesinde anormal bir şey yoktur.

Hz. İsa (as) da bir kadından gelmiş ve Kur’an’da -özellikle ilah olmadığını göstermek için- sürekli kendisinden “Meryem Oğlu İsa Mesih” diye söz edilmiştir.

“Ey ehl-i kitap! Dininizde aşırı gitmeyin ve Allah hakkında, gerçekten başkasını söylemeyin. Meryem Oğlu İsa Mesîh, ancak Allah’ın resûlüdür, (o) Allah’ın, Meryem’e ulaştırdığı “kün: Ol” kelimesi(nin eseri)dir, O’ndan bir ruhtur…” (Nisa, 4/171)

“İşte, hakkında şüphe ettikleri Meryem Oğlu İsa -hak söz olarak- budur.” (Meryem, 19/34)

Bununla beraber, çocukların bakımı, geçimi, ailenin koruması, savunması gibi işler tarih boyunca insanlık ailesinde erkeklere aittir. 

Kur’an’daki “erkeklerin kavvam” (Nisa, 4/34) ifadesi, onların aileye en çok ve en güzel hizmet eden aile reisi manasınadır. Çünkü, “Bir kavmin efendisi, onlara hizmet edendir.” (Deylemî, Müsned, II, 324)  hadisinin hükmü gereğince erkekler evin reisi olmak durumundadır. 

Konuya bu açıdan bakıldığında soyun devam etmesi olayının babaya nispet edilmesi daha uygun görülmektedir.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

KISA ŞORT GİYEN FUTBOLCULARI İZLEMEK GÜNAH MI?

GEÇİCİ DÖVME YAPTIRMAK GÜNAH MI?

HANIMLAR MAKYAJ YAPABİLİR Mİ?

SPORUN İSLAMDAKİ YERİ NEDİR?

EŞCİNSELLİK NEDEN YASAK?