Aileden izinsiz cemaate katılmak günah mı sorusunu sık sık duyarız. İslâm dini, müslümanların cemâat halinde yaşamalarına; her hususta birbirlerini destekleyen ve birbirlerine yardımcı olan bir toplum olmalarına önem vermiştir. Peygamber (s.a.s.) müminleri, bir binayı oluşturan ve birbirleri ile kenetlenmiş tuğlalara benzetmektedir. Kur’an-ı Kerîm de, onları “kardeşler” olarak niteler.

İslâm cemâati kardeşlik, eşitlik, yardımlaşma ve karşılıklı fedakârlık üzerine kurulmuştur. Aralarında sınıflaşma, ırk ve bölge ayırımı yoktur.

Aralarındaki birlik ve beraberliğin temel dayanağı ise Kur’an ve Kur’an’ı açıklayan sünnettir. Birlik, Kur’an ve sünnetin bildirdiği yol üzere olur. 

Cemaate Katılmak İçin Anne Ve Baba İzni Şart mı?

Cemaate katılmak için, anne ve babanın izni dini ve ahlaki durumuna bağlıdır.Evladının iyi bir Müslüman olmasını istemeyen, seküler, dine karşı veya soğuk, ilgisiz yetişmesi için gayret eden ana babaya bu konuda itaat edilmez; çünkü “şeriata aykırı emre itaat edilemez” kuralı kesindir.

Anne ve baba evladını, sahih İslam’dan sapmaktan korumak için izin vermiyorsa onlara itaat etmek gerekir.

Bir Cemaate Katılmak Şart mıdır?

Bir Müslümanın gerçek mürşid ve rehberi Kur’ân-ı Kerim ve Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâmdır. Bir Müslüman bu iki mukaddesi kendisine rehber alıp kılavuz edinirse, sırat-ı müstakimi bulmuş, kendisine doğru bir yol çizmiş olur. Zaten bunları rehber almayan insanın olsa olsa rehberi ve yol göstericisi şeytandır. Çünkü, kâinatta iyi ve kötülerin temsilcisi vardır. Üçüncü bir yol yoktur. Bir insanın rehberi, ya iyi ve iyilerin temsilcisi olan Peygamber Efendimiz (asm)’dir; ya da kötü ve kötülüklerin temsilcisi olan şeytan ve onun fahrî yardımcılarıdır.

İnsanın illa da bir tarikata bir cemaate katılması, bir şeyhe intisap etmesi şart değildir. “Bir tarikat şeyhine veya cemaate bağlı değilse, İslamiyeti yaşayamaz.” diye iddiada bulunmak doğru değildir.Sonuç olarak bir cemaate katılmak şart değildir.

Selametle…

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin 🙂

Aile Hakkında Benzer Sorular:

BİR KIZIN, ANNE VE BABANIN RIZASI OLMADAN BİR ERKEKLE NİKAH KIYMASI DOĞRU MUDUR?

ANNE VE BABA BOŞANMASINI İSTERSE ERKEK KADINI BOŞAMAK ZORUNDA MIDIR?

ANNEME BABAMA BAĞRIYORUM, BUNU YENMEK İÇİN NE YAPMALIYIM ?

ANNELER VE BABALAR GÜNÜNÜ KUTLAMAK CAİZ Mİ?

ANNE BABAYA ASİ OLMAK NE DEMEK?