Duada ısrar doğru mu yoksa hayırlısı deyip teslim mi olunmalı? Dua: Kulun bütün benliğiyle yüce yaratana yönelerek ondan istek ve dilekte bulunması anlamında dinî terim ve bu amaçla icra edilen bir ibadet şeklidir.
Duanın ana hedefi insanın Allah’a halini arzetmesi ve O’na niyazda bulunması olduğuna göre dua kul ile Allah arasında bir diyalog anlamı taşır. Bunun gerçekleşmesi için önce Allah insanı kendi varlığından haberdar etmiş, insan da varlığını benimsediği bu yüce kudret karşısında duyduğu saygı ve ümit hisleri sebebiyle kendisinden daha üstün olanla irtibat ihtiyacını duymuştur. Dua böyle bir irtibat neticesinde insanın bir taraftan kendi ihtiyaç ve eksiklerinin telâfisini, diğer taraftan daha mükemmele ulaşmasını hedefleyen bir diyalog vasıtasıdır. Bir başka söyleyişle dua sınırlı, sonlu ve âciz olan varlığın sınırsız ve sonsuz kudret sahibi ile kurduğu bir köprüdür. Bu sebeple insan tarihin hiçbir döneminde duadan uzak kalmamıştır.
Duada Israr Etmek Sakıncalı mıdır?
Dua kaderi değiştirmez; çünkü kulun iradesine bağlı işlerde kader, Allah’ın ne olacağını, kulun ne yapacağını bilmesidir; “istemese de böyle yapsın” demiyor, “böyle yapacak” diyor ve bunu yazdırıyor.Bir şeyin olması duaya bağlı ise kul duasını yapar, Allah lütfeder, hem dua hem de sonuç kadere dahildir; yani Allah Teâlâ kulun o duayı yapacağını, duasının sonuç vereceğini de bilir. Duada ısrar makbuldür; ancak sonuç kulun istediği gibi olmazsa, bunu hayırlı saymak ve isyan etmemek gerekir.
Duada Israr Hadislerde Anlatılır mı?
Duada ısrar etmek kadar duanın rahmetine sığınmak çok önemlidir. Hz. Peygamber (s.a.v), duanın rahmet kapılarını açtığını beyan ederek şöyle buyurmaktadır:
Kime dua kapısı açılmış ise ona rahmet kapıları açılmış demektir. Allah’tan istenen (dünyevî şeylerden) Allah’ın en çok sevdiği şey afiyettir. Dua, inen ve henüz inmeyen her çeşit (musibet) için faydalıdır. Kazayı sadece dua geri çevirir. Öyle ise sizlerin görevi dua etmektir.
Selametle…
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin 🙂
Dua Hakkında İlginizi Çekebilecek Benzer Sorular:
KUR’AN OKUDUKDAN SONRA OKUNMASI GEREKEN DUA HANGİSİDİR?
HANIMLARIN DOĞUM YAPMALARININ KOLAYLAŞMASI İÇİN, HAMİLE İKEN VE DOĞUM ANINDA OKUNACAK DUA VAR MI?
DUA YAZIP ÜZERİMİZDE TAŞIMAK CAİZ MİDİR?
CEVŞENÜ’L-KEBİR İSİMLİ DUA KİTABINI ABDESTSİZ OKUMAK CAİZ MİDİR?
KEKEMELİĞİN GİDERİLMESİ İÇİN OKUNACAK DUA VAR MI?
Yorumlar (0)