Evliliğin temel hikmetlerinden birisi de hayırlı evlatlar dünyaya getirmek ve onları Allah’ın emrettiği tarzda yetiştirmektir. Bundan kaçınılması, yaratılış gayesine uygun olmadığı gibi, fıtrata da uygun değildir. Çünkü ailenin özellikle kadının; hem beden ve ruh sağlığı hem de huzurlu, mutlu bir evlilik hayatı için çocuk temel bir ihtiyaçtır. Bunların yanında Allah’ın kadın ve erkeğin kalbine yerleştirdiği evlat muhabbetinden dolayı; insanlar da severek çocuk sahibi olmayı isterler.

Tıbbi açıdan bir sıkıntı olmayacaksa, bu arzunun hayırlı bir niyetle, kısa bir süre ertelenmesinde bir mahsur yoktur. Hatta evlilik terapistleri böyle bir ertelemeyi tavsiye bile etmektedirler; ancak bu kararı vermeden önce bir kadın-doğum uzmanı ile görüşmekte fayda vardır. Çünkü evliliğin ilk yıllarında bilinçsizce yapılan doğum kontrolleri ileride çocuk sahibi olunması üzerinde olumsuz etkiler bırakabiliyor. Mesela, hamileliği engelleyen bazı önlemler, anne adayında çeşitli iltihaplanmalara neden olurken, doğum kontrol hapları da hormonal dengeyi etkileyebiliyor.  

Ayrıca bu erteleme; sadece dünya hayatının zevkleri ve lezzetleri ile vakit geçirmek, çocuğu bunlara engel görmek gibi bir düşünce ile de olmamalıdır. Sadece “hayatını yaşamak” için çocuk sahibi olmayı reddetmek veya uzun zaman ertelemek, o hayatın yaşanmasını da zorlaştırabilir.

Bundan dolayı eğer bir erteleme olacaksa bu, daha huzurlu bir evlilik hayatı ve daha sağlam karakterli çocuklar yetiştirmek için bir değerlendirme süreci şeklinde düşünülmelidir. Özellikle bazı yeni evlenen çiftlerin, çocuk sahibi olmadan önce böyle bir zamana ihtiyaçları olabilir.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

YENİ DOĞAN ÇOCUK İÇİN MEVLİD OKUTMAK BİD’AT MIDIR?

ÇOCUKLAR İMTİHANSIZ HESAPSIZ CENNETE GİDİYOR, BU ADALETSİZLİK DEĞİL Mİ?

EN ÇOK BİLİNEN ÖLÜM RESEPTÖRLERİ NELERDİR?

EŞİM ÇOCUKLARA ÖĞRETTİĞİM HER DİNİ EĞİTİM VE BİLGİYE MUHALEFET OLUYOR, NASIL DAVRANMALIYIM?

BULUĞ ÇAĞINA GELMEDEN ÖLEN ÇOCUKLARIN AHİRETTEKİ DURUMU NEDİR?