Nikah çağına ulaşma ile ilgili ayetin meali şöyledir: “Yetimleri evlenme çağına varıncaya kadar gözetip deneyin. Akılca olgunlaştıklarını görürseniz, mallarını kendilerine teslim edin. Büyüyünce ellerinizden alacaklarını düşünerek o malları israfla tüketmeyin. İhtiyacı olmayan veli, yetim malına tenezzül etmesin. Muhtaç olan ise meşru surette, ihtiyaç ve emeğine uygun olarak yararlansın. Onlara mallarını teslim ettiğinizde, bunu şahitlerle tesbit ettirin. Hesap görücü olarak Allah kâfidir.” (Nisa, 4/6).

Ayette yer alan “yetâmâ” (yetimler) kelimesi hem erkek hem de kız çocuklar için kullanılır. Nitekim, 3. ayette aynı kelime kız çocuklar için kullanılmıştır. Bu sebeple, kelimenin lügat manası itibariyle ayeti yalnız erkeklere tahsis etmek mümkün değildir.

Nikah çağına ulaşma” cümlesi ve ayette devam eden diğer bazı kelimeler ise, Arapça gramer bakımından erkeklere ait bir ifadedir.

Ancak, Arapça lisanında ve tabiatıyla Kur’an’da genellikle erkekler için kullanılan kalıplarda kadınlar da zımnen dahildir ve öyle kabul edilir. Bu açıdan bakıldığında da ayeti erkelere tahsis etmek isabetli değildir.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

NİKAHTA, ŞAHİDİN BULUNDURMASI GEREKEN ÖZELLİKLER NELERDİR?

DİNİMİZDE NİKAH TAZELEME VAR MIDIR? KARI-KOCA KENDİ ARALARINDA NİKAH DUASINI OKUYARAK NİKAH TAZELEYEBİLİRLER Mİ? BUNUN İÇİN ŞAHİT VEYA HOCA GEREKLİ Mİ?

DİNİMİZDE EŞLERİN (KARI KOCANIN) BİRBİRİNE KARŞI VAZİFELERİ/SORUMLULUKLARI NELERDİR?

KARI KOCA YANYANA NAMAZ KILABİLİRLER Mİ?

ERKEĞİN, KADININ HER ŞEYİNE KARIŞMA HAKKI VAR MIDIR?