Öncelikle ifade edelim ki, sahabe efendilerimizin olumsuz gibi görünen bazı söz, tavır ve davranışları asla bir saygısızlık değildir, onların fıtri hallerini yansıtan, hakkı ve hakikati bizzat Peygamber Efendimiz (asm)’den öğrenme isteklerinden gelen bir hamiyettir. Hazreti Ömer’in bir insan olarak bazı hatalar yapması mümkündür. Fakat kendisi biraz sert mizaçlı olduğundan, celal tecellisinin cilvelerini yansıtıyordu. “Âdil” unvanı onun özellikle Allah’ın emir ve yasakları karşısında taviz vermeden, adalet çerçevesinde tavrını ortaya koyan bir sahabedir.
Peygamberimiz (asm) şöyle buyurdu:
“Ümmetim içerisinde ümmetime en şefkatli, en merhametli olan Ebu Bekir’dir. Allah’ın emri konusunda en şiddetli olanı (Allah’ın hükümleri karşısında daima boynu kıldan ince bir duruş sergileyen, bu konuda kimsenin hatırına ve gözyaşına bakmadan gereken sebat ve adaleti gösteren kimse) Ömer’dir…” (Buhari, Menakıb: 27; Müslim, Fedail, 17).
Nitekim, onun bu kuvvetli duruşuna işaret etmek üzere, Peygamberimiz (asm) “Nefsim yed-i kudretinde olan Allah’a yemin olsun ki, şeytan sana bir yolda rastlamış olsa, mutlaka yolunu değiştirirdi.” demiştir.
Demek ki, sizin de dikkat çektiğiniz gibi, Hazreti Ömer’in, Allah’ın Celal isminin tecellisini üzerine aksettirdiği kulu olması hasebiyle bu özellikleri sergilemiştir.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
TESETTÜRÜN MODASI VAR MIDIR?
BİZLER, HİÇBİR ZAMAN SAHABELERİN SEVİYESİNE ULAŞAMAZ MIYIZ?
PEYGAMBERİMİZİN EVİNDE SAHABELERİN UZUN SÜRE OTURMASI İLE İLGİLİ, AHZAB SURESİ 53. AYETİ NASIL ANLAMALIYIZ?
KADININ NAMAZDA ERKEĞİN HİZASINDA OLMASI, ERKEĞİN NAMAZINI BOZAR MI?
CEBRAİL VEYA BAŞKA BİR MELEK PEYGAMBERİMİZ VE SAHABELER TARAFINDAN GÖRÜLMÜŞ MÜDÜR?
Yorumlar (0)