Namazın farzlarından biri de vaktin girmiş olmasıdır. Mesela öğle namazı vakti girmeden öğle namazını kılamayız. Namazların kılınma vakitleri ise vaktin girmesiyle başlar, öbür vaktin girmesiyle biter. Bu iki vakit arası namazlarımızı kılabiliriz. Hatta size orijinal bir misal verelim. Konuyu daha iyi anlamanıza faydası olabilir:

Diyelim ki öğle namazınızı geciktirdiniz; ikindi yakın. Hemen namaza durdunuz. Siz namaza durduktan sonra ikindi vakit girdi. Ne yapacağız? Hemen devam edip namazımızı kılacağız, namazımız geçerli olur. Çünkü bir hadiste;

“Namazın bir rekatına yetişen hepsine yetişmiş gibidir.” buyurulur.

Bunun gibi akşam namazı da yatsı namazı vakti girinceye kadar devam eder ve yatsı vakit girmeden kılınan her akşam namazı da geçerlidir. Yatsı vakti girmeden akşam namazının bir rekatını kılsak bile kalan iki rekatı eda olarak tamamlarız.

Fakat bu açıklamalar namazları böyle kılalım anlamında değildir; herhangi bir nedenle namaz geç kalmışsa kazaya bırakmadan kılmak içindir. Yoksa namazları vakit başında kılmak ve sonuna bırakmamak, her müslümanın dikkat etmesi gereken konulardandır.

Özellikle sabah namazı ile ikindi namazı biraz daha dikkatli kılınması lazımdır. Sabah güneş doğarken ve akşam güneş batarken namaz kılmak, güneşe tapanlara benzeme endişesinden dolayı mekruhtur. Bu sebeple sabah namazı güneş doğmadan önce, ikindi namazını da güneş batmadan önce bitirmek gerekiyor. Ancak İkindi namazına başladıktan sonra Akşam namazı vakti girse bile o namaz tamamlanır ve kaza etmek gerekmez.

Bu kuralın istisnası ise sabah namazıdır, sabah namazı bitmeden önce güneş doğarsa namaz bozulur ve kerahet vakti çıktıktan sonra kaza etmek gerekir.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

GÖZDE ÇAPAK OLMASININ ABDEST VE GUSLE BİR ENGELİ VAR MIDIR?

BİLGİSAYARDA OYUN OYNAMAK HARAM MIDIR? ZAMANI BOŞA İSRAF MIDIR?

HASTA, BELİNDEN, AYAĞINDAN VEYA DİZİNDEN RAHATSIZ OLAN BİR KİŞİ, OTURARAK YA DA SANDALYEDE NAMAZ KILABİLİR Mİ; KILABİLİRSE BU NASIL OLMALIDIR?

CUMA NAMAZINI EVDE KILARKEN EZANDAN SONRA 30 DK. BEKLEMELİ MİYİZ?

DUDAK DERİSİ VEYA TIRNAK YUTMAK ORUCU BOZAR MI?