Mayalanan Herşey Haram mıdır?

Paylaş
Mayalanan her şey haram mı?

Hayır mayalanan her şey haram değildir, eğer mayalanan her şey haram olsaydı, o zaman ekmek yememiz de haram olurdu.

Mayalanan şeyin çoğu içildiğinde veya yenildiğinde sarhoş ediyorsa, o zaman azı da çoğu da haram olur. Örneğin biranın çoğu sarhoş ettiğinden, azı da haramdır, içilmesi caiz yoktur.

Boza ve kefir gibi yiyecekler ise haram değildir. Ancak boza veya kefir gibi yiyeceklerin ölçüsü kaçırılır, fazla ekşitilerek sarhoş edici hale getirilir, bira durumuna sokulursa, o zaman kefirin de bozanın da bira hükmünü alacağında şüphe yoktur.

Mayalanan Herşey Haram mıdır İle İlgili Ayet veya Hadis Var mı?

İslam, sarhoş eden keyif verici içeceklerin bu amaçla üretim, satım ve içimini kesin bir dille yasaklamıştır. (Maide 5/90-91; Müslim, Müsakat, 67)

“Her sarhoşluk veren şey şaraptır ve (dolayışıyla) her sarhoşluk veren şey haramdır. Her kim sarhoşluk veren bir şeyi içerse kırk sabah (onun) namazı(nın sevabı) azalır. Eğer tövbe ederse Allah tövbesini kabul eder. Eğer dördüncüde (tekrar içkiye) dönerse Allah’ın ona tînetü’l-hıbâl (denilen irinler)den içirmesini Allah katında hak etmiş olur.”
(Orada bulunanlardan biri tarafından): Ey Allah’ın Resulü; “tînetü’l-hıbâl” nedir? diye soruldu.
(Hz. Peygamber (asm) de) şöyle cevapladı:

“Cehennem ehlinin irin(ler)idir. Sarhoşluk veren bir şeyi, haramını helalini bilmeyen küçük bir çocuğa içiren kimse de (yine) Allah katında Allah’ın ona cehennem ehlinin irinlerinden içirmesini hak etmiş olur” (Ebu Davud, Eşribe, 5; ayrıca bk. Müslim, Eşribe 74, 75; Tirmizî, Eşribe 1; İbn Mace, Eşribe 9; Nesâî, Eşribe 45, 49)

Ve Hz. Peygamber (asm) çok miktarı sarhoşluk veren maddelerin azının da haram olduğunu bildirmiştir. (Buhari, Vudu, 71; Müslim, Eşribe, 7; Ebû Davud, Eşribe, 5: Tirmizî, Eşribe, 3)

Sonuç olarak bu hükümler, sarhoşluk vermesi için özel olarak ve belli usullerle üretilen içeceklerle ilgilidir. Bu yolla üretilen alkollü içeceğin tedavide kullanılması da ancak meşru bir alternatifin olmaması halinde zarureten; mecburi ve zorunlu olarak caizdir.

Ayrıca, dinî literatürde “hamr” olarak bilinen bu özellikteki içecekler dışında, bazı meyve ve gıdalarda kendiliğinden oluşan alkol, farklı değerlendirilmelidir. Nitekim meyvelerin bünyesinde doğal olarak (binde bir-binde beş) arasında alkol bulunabilmekte; ekmek dahil birçok fermente (mayalanmış) ürünün üretim süreçleri sonunda az miktarlarda alkol ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle hal böyleyken içinde kendiliğinden alkol oluşan bu tür ürünlerin tüketilmesi haram olmaz. Aksi halde bileşeninde belli oranlarda alkol bulunuyor gerekçesiyle birçok meyvenin ve ürünün de yenmemesi gerekirdi.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilenler:

BİR KİMSENİN, HANIMININ SÜTÜNÜ İÇMESİ HARAM MIDIR, NİKAHINA ZARAR VERİR Mİ?

HARAM PARANIN ZEKATI OLUR MU?

ESRAR OTU İÇMEK HARAM MIDIR?

ETİL ALKOL HARAM MI?

HARAM VE TEMİZ OLMAYAN BİR İLACI TEDAVİDE KULLANMAK, JELATİN VE ALKOLLÜ İLAÇLA TEDAVİ HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

Paylaş

Bir yorum yaz