Kişinin kazancının haram kazanç olup olmadığı kesin bilinmiyorsa veya kazancının içinde helal olan kısım varsa; böyle kişilerin ikramını yemek caizdir. Ayrıca babanın kazandığı haram kazanç da çocuğa helal olacağından, bu maldan harcaması da caizdir.

Bir yakınımız ve dostumuz tarafından yapılan davete icabet etmek sünnet, bazı hallerde de vaciptir. Aynı şekilde, takdim edilen hediye ve ikramları da reddetmemek dinî ve insanî bir vazifedir. Ancak bu gibi hallerde, veren kimsenin kazancının helâl ve haram kazanç olması cihetini göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Hiç bir şekilde araştırmadan, incelemeden kabul edilmesi halinde, veren kadar alana da sorumlu duruma düşer.

Bu bakımdan büyük günahları apaçık işleyen ve yaptıklarından bir pişmanlık duymayan fâsık kimselerin davetine icabet etmemek lâzımdır. Kazancının çoğu haramdan meydana gelen; faiz, rüşvet gibi gayrimeşru yollardan kazanan kimsenin ikram ve davetine gitmek, hediyesini kabul etmek, haram yemek olacağından, kabul etmekten kaçınmak gerekir.

Eğer hazırlanan yemek, helâl bir mirastan ve borçtan alınarak hazırlanmışsa, bu takdirde yenilmesinde bir mahzur görülmemektedir. Bu meselede davet sahibinin kazancının helâl ve haram olması ekseriyete göredir. Yani maişetinin çoğunluğu haram yoldan temin edilmişse haram hükmündedir. Eğer helâl galipse o zaman helâl hükmüne geçer, helâl kısmından istifade edilmiş olunur.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

BABANIN HARAM KAZANCINDAN VEYA HARAM MİRASTAN ÇOCUKLARI FAYDALANABİLİR Mİ?

BABAM BENİ İSTEMEDİĞİM BİRİYLE ZORLA EVLENDİRMEK İSTİYOR, NE YAPMALIYIM?

ERKEĞİN DİZ KAPAĞI İLE GÖBEK ARASINI AİLESİNİN GÖRMESİ HARAM MIDIR?

BÜLUĞ ÇAĞINA GELMEDEN ÖNCE BİRŞEY ÇALAN KİŞİ NE YAPMALIDIR?

BEKÂRLAR NEFİSLERİNİ DİZGİNLEMEK İÇİN ORUÇ TUTABİLİRLER Mİ?