Evde hayvan beslemek günümüzde oldukça yaygın ve bazen biz de evde hayvan beslemek istiyebiliyoruz ancak dinen uygun olup olmadığı aklımıza takılabiliyor.Çokta normal aklımıza gelmesi hem Allah’ın istediği gibi bir kul olarak yaşamak hemde bir hayvanın sorumluluğunu alırken günah girmeden en iyi şekilde yaşamımızı devam ettirebilmemiz için doğru cevapları almamız lazım.Tabi yaşantımızı sürdürülen de bu hayvanların ne için yaratıldığını unutmamalı onlardaki güzellikleri tefekkür etmeliyiz.Çünkü Cenab-ı Hakk bize halk ettiği bu canlılarla mesajlar yolluyor.Gökte süzülen kuştan, denizin derinliklerinde yüzen balıklara; rengi ve kokusu ile gülümseyen güzelim çiçeklerden rengârenk uçuşan kelebeklere; birbirinden güzel ağaçları bağrında barındırarak semâya uzanan dağlardan, çağıldayan derelere kadar iç içe, yan yana sıralanan güzellikler hepsi Allah’ın(C.C.) bize olan mesajları peki bu güzelliklerden ve tatlı nimetlerden kuşları Kur’ân-ı Kerim nasıl anlatıyor?

“Gökle yer arasında Allah’ın hükmüne boyun eğerek uçan kuşları görmezler mi? Onları havada tutan Allah’tan başkası değildir. Îman eden bir topluluk için şüphesiz bunda deliller vardır.”

“Görmedin mi, göklerde ve yerde olanlar ve kanat vuran kuşlar Allah’ı tesbih eder. Onların hepsi ibadetini de bilir, tesbihini de. Allah ise onların işlediklerini hakkıyla bilir.”

Kur’ân, kuşlardan sadece kuş oldukları için bahsetmiyor. Onları gökyüzünde kimin tuttuğunu, kimin emri altında hareket ettiklerini dikkatimize sunuyor. Yaptıkları hareketlerin, çıkardıkları seslerin mânâsız ve başıboş olmadığını, her birinin kendine göre bir ibadet ve tesbihinin bulunduğunu anlatıyor. Kısaca, milyarlarca kuştan her biri Allah’ın varlığını ve birliğini ilan eden İlâhî bir mektuptur.

Kâinata ve varlıklara bu gözle bakan insan, onlardaki güzelliklerden Cemîl ve Lâtif olan Cenab-ı Hakk’a gidecektir.

Evet, kuşlar birer nimet. Başta Rabbimizi tanımamıza vasıta olan bir nimet. Ötüşleri ile şakımaları ile zikirlerini haykıran bir nimet. Rengârenk tüyleri, uçuşları ve duruşları ile birbirinden güzel manzaralar sergileyen bin bir nimet…

Kafeste Kuş Beslemek Caiz midir?

Bilhassa şehir hayatının kendine has tarzı itibariyle bu nimetlerden yakinen istifade edemeyen bazı kimseler kanarya, bülbül, muhabbet kuşu ve papağan gibi kuşları sesleri ve süsleri maksadıyla evlerinde besliyorlar. Burada o hayvanlara bir zulüm söz konusu olmaz. Zaten bu kuşlar kafeste yaşayabilecek yapıdadırlar. Ciddi bir besleme ve bakıma tâbi olduklarından bir zarara uğramış olmuyorlar.

Nitekim Asr-ı saadette bu meseleye ışık tutan bir hâdise de vardır. Sahabe-i Kiramdan Enes bin Mâlik’in küçük kardeşinin küçük bir kuşu vardı. Bir seferinde Peygamber Efendimiz (a.s.m.) bu çocuğu gördüğünde, Kuşcağıza ne oldu?” diye sormuştu.3 Bu ifadeden de kuş beslemenin mübah sayıldığı anlaşılmaktadır.

Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Şöyle ki: Kuş sevgisi, merakı, hobisi günümüzün büyük bir kısmını almamalı, ibadetimize engel olmamalı, bizi asıl vazifelerimizden alıkoymamalı, işi mâlâyaniyata, boş meşguliyete götürmemelidir.

Evde Hayvan Beslemek Ne Zaman Caiz Olmaz?

Aklımıza evde hayvan beslemenin ne gibi zararı olabilir soruları geliyor olabilir.Bu şu durumda geçerlidir beslediğimiz hayvan fıtratından uzaklaşıyorsa yabani hayatta ve doğadaki durumundan tamamen farklı haller göstermeye başlıyorsa dinen hükmü evde beslenmesinin caiz olmadığıdır.Kedilerin evde beslenebilmesinin sebeplerinden birisi fıtratından uzaklaşmadan yine evlerde necis olan fareyi avlayarak fıtratından kopmamış olmasıdır.Tabi bu durum günümüzde şehir hayatında çokta böyle değildir apartman daireleri yabani farelerin yaşantısına uygun değildir ancak geçmişteki evde kedi beslenmesinin sebeplerinden birisi budur.Köpekler ise evde beslenirken fıtratından uzaklaşır avlanma özelliklerini evlerde kullanamaz vahşi köpekler sürüler halinde yaşayarak avlanır,bölge işaretler,fıtratları dahilinde yaşamlarını sürdürürler bu nedenle dinen de fıtratından kopan hayvanı evde beslemek caiz olmadığından köpek evde beslenemez.

Ayrıca Bediüzzaman hazretleri kelb(köpek) ve kedi örneğini vererek köpeğin neden necis kedinin neden necis olmadığını gayet güzel açıklamıştır.Allah’ın İsm-i Cemallerinden birisi olan Rezzak ismini köpeğin unuttuğunu kendisine asıl rızkı vereni Allah değilde sahibi bildiği,sahibine minnet ettiğini bu nedenle necis sayıldığını söylerken kedinin ise sahibine minnet etmeyip illeti(asıl sebebi) bildiği için yani kendisine rızık verenin sahibi değil Allah olduğunu bildiği için sahibine minnet etmediğini kendisine rızık verenin Allah olduğunu bilerek yaşamını sürdürdüğü için necis olmadığını söyler.

Evde Balık Beslenir mi?

Akvaryum için de aynı şeyler geçerlidir. Birbirinden güzel balıkların yüzüşlerini seyretmek insana birçok mânâları hatırlatacaktır. Dolayısıyla akvaryumda balık beslemek caizdir. Balıkların dışında diğer deniz hayvanları da aynı kategoriye tabidir. 

Evde Kedi Beslenir mi?

Evde kedi beslemek caizdir ve bir sakıncası yoktur. Hatta bazı durumlarda gerekli bile olabilir. Bediüzzaman gibi bazı alimler bunların çıkardığı mırmırların “Ya Rahim, Ya Rahim” şeklinde bir dua olduğunu söylemektedirler
kaynak:Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin 🙂

Bazı Merak Edilenler:

KÖPEK BESLEMEK CAİZ Mİ? KÖPEK BESLENEN EVE MELEK GİRER Mİ ?/

EVDE MUHABBET KUŞU, GÜVERCİN BESLEMEK CAİZ MİDİR?

KÖPEK OLAN EVDE MELEKLER OLMAZ DİYORLAR DOĞRU MU VE NEDEN?

HAYVANLARDA EŞCİNSELLİK NORMAL MİDİR?/

AHİRETTE HAYVANLARIN DURUMU NASIL OLACAK?