“Bu bilgiyi yirmi kişiye haber verirse, seksen yıl ibadet etmiş gibi olur.” sözü hadis değildir. Bu gibi ifadelerin üzerindeki abartılar da bunların hadis olmadığının bir belgesidir. Bununla beraber, sahih hadis kaynaklarında da soruda geçen anlamda böyle bir rivayete rastlayamadık. Ramazan orucu gibi farz bir oruç için söz konusu olmayan böyle bir sevabın, sünnet olan Aşure orucu için söz konusu olması düşünülemez.

Aşure gününün fazileti hakkında şu hadis-i şerife bakılabilir:

Ebu Katade anlatıyor: Hz. Peygamber şöyle buyurdu:

“… Arefe günü tutulan orucun bir sene önce ve bir sonraki günahlara kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum. Aşure günü orucunun da bir sene önceki günahlara kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum.” (Müslim, Sıyam, 196).

Abdullah b. Abbas anlatıyor:

Hz. Peygamber (asm) Aşure günü oruç tutup ve insanlara da o gün aruç tutmayı emredince, “O gün Yahudi ve Hristiyanlar tarafından büyük bir gün olarak kabul edildiğini” söylediler. Bunun üzerine Peygamberimiz:

“Gelecek yıl inşallah dokuzuncu günü (de) tutacağız.” diye buyurdu. Fakat bir yıl sonraya kavuşmadan vefat etti. Diğer bir rivayette ise,

“Eğer gelecek yıla ulaşırsam, mutlaka dokuzuncu günü(de) tutacağım.” ifadesi yer almaktadır (Müslim, Sıyam, 133-134).

Ahmed b. Hanbel’in İbn Abbas’tan naklettiğine göre, Resulullah (asm) şöyle buyurdu:

“Aşure günü orucunu tutun, fakat -Aşure gününden bir gün önce veya bir gün sonra da (9-10. veya 10-11. günü) oruç tutmak suretiyle- Yahudilere muhalefet edin.” (bk. İbn Hacer, 4/245). 

Bazı rivayetlerde ise Hz. Peygamber (asm), bir öncesine ve bir sonrasına ilave ederek üç gün oruç tutulmasını tavsiye etmiştir (Müttekî, Kenzü’l-ummâl, VIII, 570).

Bu nedenle Aşure günü oruç tutulurken önemli olan aşure gününü yalnız tutmamaktır. Bir önceki veya sonraki günü ilaveyle iki gün oruç tutulabileceği gibi her ikisini de ilave ederek üç gün de tutulabilir. (krş. İbn Hacer, 4/246)

Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (asm), isteyenlerin Aşure orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir (Buhari, Savm, 69; Müslim, Sıyam, 113-126).

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

HAC SURESİ – 11 DE ANLATILAN ALLAH’A ŞARTLI OLARAK KULLUK ETMEYİ AÇIKLAR MISINIZ?

ALKOL BULUNAN ODADA NAMAZ KILMAK OLUR MU?

KARINCALARIN GELMEMESİ İÇİN OKUNACAK DUA VAR MIDIR?

İPEK BAŞÖRTÜSÜ KULLANMAK CAİZ MİDİR?

“GÖBEK BAĞINI NEREYE GÖMERSENİZ ÇOCUK İLERİDE O MESLEĞİ SEÇER.” SÖZÜ DOĞRU MUDUR?