“Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve mümin kadınlara söyle: Ev dışına çıktıkları zaman dış elbiselerini üzerlerine salıversinler. Böyle yapmaları onların (iffetli kimlikleriyle) tanınmaları ve kendilerine sarkıntılık edilerek incitilmemeleri yönünden en uygun bir davranıştır. Allah gafurdur, rahîmdir/çok affedicidir, merhamet ve ihsanı boldur.” (Ahzab, 33/59).
Mealde de görüldüğü üzere, ayette hür kadınların cariyelerden ayırt edilmelerine dair açık bir ifade yoktur. Ayetin bu genel tanınma ifadesinden yola çıkarak farklı yorumlar yapılmıştır:

a. Bazı alimlere göre, cahiliye devrinde -genel olarak- hem hür hem cariye olan kadınlar açık-saçık kıyafetlerle dolaşırlardı. Kötü erkekler de bazı zamanlarda özellikle cariyeleri avlamaya çıkar ve onları takip ederlerdi; ancak bir kocası olmayan cariyelerle beraber yanlış da olsa evli olan kadınları da taciz edebiliyorlardı. İslam gelince bu ayetle, cariye olmayan kadınların başlarını ve bedenlerini örterek bu tehlikelerden korunmalarını emretmiştir. Bu görüş en meşhur ve en yaygın olanıdır. Bu tedbirden cariyelerin fuhuş yapmalarının caiz olduğunu çıkarmak elbette doğru değildir. Bilakis burada “ehven-i şer” denilen iki zarardan en büyüğü olandan korunmaya yönelik bir tedbir vardır.

b. İkinci bir yoruma göre, ayetteki ifadeden hür-cariye münasebetini değil, iffetli olan kadınların örtünmek suretiyle töhmet altında kalmaktan kurtulmalarını sağlamaya yönelik bir tedbir söz konusudur. Buna göre, örtünmek cariyelik veya hür kadınlık alameti değil, iffetin simgesidir. Nitekim bundan böyle örtünmeye riayet eden kadınlar daima tacizlerden korunmuşlardır. “mümin kadınlar” ifadesi, hem hür hem cariye olan kadınları içine almaktadır. Hatta cariyeler daha da fazla tehlikeye maruz kalabilirler.

Şunu da vurgulamalıyız ki, her örtülü kadın iffetli veya her açık-saçık kadın iffetsiz demek değildir; ancak şu da bir gerçektir, açık-saçıklık kötü insanların iştihasını kabartmaya, ona karşı kötü zan beslemeye, bir şeyler ummaya daha müsait bir konumdur.

İşte İslam, bütün fitne kapılarını kapatmak için, kötü insanların kötü emeller beslemelerine imkan sağlayacak her türlü töhmete açık kapıları kapatmıştır. Örtünmek de bu tedbirlerden biridir.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

TESETTÜRÜN MODASI VAR MIDIR?

TESETTÜRLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER NELERDİR?

MAHREM OLAN AMCA, DAYI GİBİ YAKINLARIMIZIN YANINDA TESETTÜRÜN ÖLÇÜSÜ NASIL OLMALIDIR?

TESETTÜRE KARŞI ZAAFIM VAR VE YENEMİYORUM, NE YAPMALIYIM?

MÜSLÜMAN KADINLARIN ELBİSELERİNİN RENKLERİ VE GİYİMLERİ HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?