Kıble İslam’ın bir şiarıdır. Ve her kim kıbleye saygı duyarsa, bu onun kalbinin takvasıdır.
“Her kim de Allah’ın şeairine (muhterem kıldığı alametlere; mukaddesata) tazîm (hürmet) ederse, şüphesiz o kalplerin takvasındandır.” (Hac, 22/32)
Peygamber Efendimiz (asm) bir hadisinde şöyle buyurmuşlardır.
“Kim kıble tarafına tükürürse, kıyamet günü bu tükürüğü iki gözünün (kaşının) arasında olduğu halde gelir.” (İbn Huzeyme, Sahih, 3/83; Ebu Davud, Etıme, 40)
Yine diğer bir hads-i şerifte Efendimiz (asm) şöyle buyurdular:
“Mescide balgam atmak büyük hatadır/günahtır ve kefareti ise onu gömmektir/yok etmektir.” (Müslim, Mesacid 56; Ahmed b. Hanbel, 3/289; 5/260)
Bu ayet ve hadislerden anlaşıldığı üzere mescitte, camide ve namaz içinde kıbleye karşı tükürmek caiz değildir. Efendimiz günah kelimesi olan (اِثْمٌ ) yerine hata (خَطِيئَةٌ) kavramını kullanmıştır.
Sanâni Sübülüsselam isimli eserinde şöyle der: Hadis her ne kadar namaz içinde yaşanan bir olayı engellese de aslında namaz dışını da kapsıyor. Bu yüzden namazın dışında da kıbleye tükürmek haramdır.
İbni Recep Fetih kitabında, kıbleye tükürmenin namaz içinde haram, namazın dışında ise caiz olduğunu söyler.
Sonuç:
Namaz içinde ve mescitte kıbleye tükürmek Peygamber Efendimiz (asm) tarafından yasaklanmıştır. Bu yasaktan yola çıkarak namazın dışında da bu yasağa riayet edilmesi ayetin de ifade ettiği gibi kalbin takvasındandır.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
NEDEN İSLAMIN İLK 150 YILINDAKİ CAMİLER KIBLE OLARAK KABEYİ DEĞİL, PETRA DİYE BİR ŞEHRİ GÖSTERİR?
İSLAM’IN KADINA DEĞER VERMEDİĞİ DOĞRU MU? DİNİMİZ NEDEN KADINLARA DEĞER VERMİYOR?
KIBLE YÖNÜNÜ BİLMEYEN KİMSE, NAMAZINI NASIL KILMALIDIR?
İSRA SURESİ 73. VE 75. AYETLER ARASINDA, ALLAH NEDEN PEYGAMBER EFENDİMİZİ ŞİDDETLİ BİR ŞEKİLDE UYARMIŞTIR? PEYGAMBER EFENDİMİZ KÜFRE Mİ MEYLETMİŞTİR?
HAYIZ BAŞLANGIÇ VE BİTİŞİ NASIL BELİRLENİR?
Yorumlar (0)