Dinci ile dindar arasındaki farkı anlamak için öncelikle dindar kelimesini ele alalım. “Dindar” kelimesi, Farsça’dan geçmedir, “din sahibi, dinine bağlı” manasına gelir.

Bu kavram eskiden beri dinin emir ve yasaklarına göre bir hayat çizgisini benimsemiş kimseler için kullanılmıştır.

Dindar insanlar çoğalıp, devlete talip olunca, başta Batı dünyası olmak üzere seküler kesim, bunları toplumun gözünden düşürmek için bir kılıf aradılar. Bunların varlığı, bulundukları toplumun da dinine sahip olduğunun göstergesi idi. Bu sebeple bunları “dindar” kavramıyla kıskaca almak doğru olmazdı.

Toplumda hoş karşılanmayan bir kavramı bulmak gerekiyordu. Bu kavramın din ile yakın, fakat olumsuz bir ilişkisinin olması da gerekiyordu. Bunun için Türkçede “dini kullanmak, istismar etmek” anlamını da çağrıştıran “dinci” sözcüğü bulunmaz bir kaftan oldu.

Oysa ki, “kuyumcu, tekstilci, aşçı, siyasetçi, şarkıcı, türkücü, çalgıcı” gibi sözcüklerde bir istismar, bir gösteriş, bir menfaatçilik, bir sahtekârlık aranmamaktadır.

Yine de bu olumsuz anlamların omuzlarına yüklendiği “dinci” kelimesi, bir galat-ı meşhur olarak lügat-ı gayr-ı meşruda yerini almıştır.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

BEDİÜZZAMAN’IN IRKÇILIĞA BAKIŞI NASILDIR?

BİR İNSANIN KENDİSİNE BÜYÜ YAPILIP YAPILMADIĞINI ANLAMASI MÜMKÜN MÜ?

MESCİD-İ HARAM’DA CEMAATLE NAMAZ KILINIRKEN İMAMIN HİZASINDAN ÖNDE OLANLARIN NAMAZLARI GEÇERLİ OLUR MU?

İSLAM’IN IRKÇILIĞI MEN ETMESİYLE İLGİLİ BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

ÖLÜNÜN ARDINDAN KIRK GÜN BOYUNCA YAS TUTMAK CAİZ MİDİR?