“Tabu” Fransızcadan dünya lisanlarına geçmiştir ve tabular genelde kutsal sayılan ve bu sebeple dokunulması yasaklanan canlılara veya nesnelere veya kavramlara denmektedir.
Müslüman’ın Tabusu Olabilir mi?
Daha doğru bir tabirle, Müslüman’ın kutsalı, yasağı vardır ve olmalıdır:
– Cenab-ı Hakk’ın Zatı, kutsiyeti, tüm halleri, isim ve sıfatları.
– Kur’an-ı Kerim.
– Başta Peygamber Efendimiz (asm) olmak üzere tüm peygamberler.
– Dinimizin mukaddes saydığı tüm hükümler, kıssalar ve bilgiler.
– Canlı veya cansız, görünen veya görünmeyen bütün yaratılmışların, yaratılıştan doğan ve Allah tarafından verilmiş haklarının tamamı kutsaldır.
Bir Müslüman bunları küçümseyemez, yok sayamaz, bunlar hakkında Allah’ın beyanlarına ters iddialarda bulunamaz, hakaret edemez.
Öte taraftan, bir Müslüman prensip olarak ne hayatta olan ne de ölmüş kişilerin arkasından; gerçek dahi olsa kötü konuşmamalı. Örneğin ölmüş devlet başkanları ve bunların devirleri zamanında yanlış yapılmış olduğunu düşündüğü işler hakkında tenkit yapacaksa; bunu padişah da olsa devlet başkanı da olsa tek kişiye hamletmemeli. Belki “şu devirde böyle değil de şöyle yapılsaydı” daha iyi olurdu demeli. Müslüman edebi bunu gerektirir.
Her konuda olduğu gibi burada da kendimize Hz. Peygamber Efendimizi (asm) örnek almalıyız. Özellikle sevdiklerinden ve ahbaplarından onca zulüm görmüş olmasına rağmen, hayatını anlatan eserlerde ne zulüm esnasında ne de sonrasında menfi bir yorumunu görmüyoruz.
Bunun yanı sıra belli bir devirde; belli kral, padişah veya devlet adamlarının yönetimde yaptıkları hataların konuşulma sebebi, o hataların tekrar edilmemesi sebebiyle olmalıdır. Bu hataların yapılmış olduğunun kesin ve kati kurallarla konuşulmasının yasaklanması, tabular haline getirilmesi ise açıkçası pek içe sinmemektedir.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin
Bazı Merak Edilen Sorular:
HAKİKİ NUR TALEBESİ OLMAMIZ İÇİN HANGİ PRENSİPLERİ UYGULAMAMIZ GEREKİR?
RİSALE-İ NUR NEDİR, KİMİN ESERİDİR?
ALLAH’A İMANDA NEDEN AKLİ DELİL ARANIYOR?
ON DOKUZUNCU MEKTUP’UN YAZILMA SEBEBİ NEDİR?
ÜSTAD’A “VATAN HAİNİ” DİYENLER VAR. BEDİÜZZAMAN SAİD NURSİ’NİN HANGİ SIFATLARI VE FAALİYETLERİ VATAN HAİNLİĞİNE HİZMET EDİYOR?
Yorumlar (0)