Güzel ahlak sahibinin, namaz ve oruç ibadetine ihtiyacı vardır. Duyduğunuz hadiste ifade edilen mana, farz ve vacip ibadetlerle ilgili değildir. Farzlar ve vacipler, zaten her Müslümanın yapması gereken ibadetlerdir. Hadisteki mana, nafile ibadetlerle ilgilidir.

Konuyla ilgili bir hadis şöyledir:

“Bir mümin, güzel ahlakı sayesinde, gündüz oruç tutup gece namaz kılan kimselerin derecesine ulaşır.” (Ebû Davud, Edeb 7).

İbadetler genel olarak farz/vacip ve nafile olmak üzere ikiye ayrılır. Farz ve vacip ibadetleri her Müslüman yerine getirmekle sorumludur, mutlak zamanında ifa edilmelidir. Yoksa büyük günah işlemiş olur; hem tövbe etmeli hem de vefat etmeden önce mutlaka kaza etmesi gerekir.

Bu nedenle farzların ve vaciplerin yerini tutacak başka bir ibadet veya hayır yoktur. Örneğin, bir Müslüman dünya kadar serveti olsa ve bu servetinin tamamını, kılamadığı iki rekatlık bir farz için harcasa, Allah Teâlâ affetmedikçe, yine de borcunu ödemiş sayılmaz.

Bu sebeple hadis-i şerifte sözü edilen oruç ve namaz, yapmaya mecbur olmadığımız hâlde, Allah rızasını kazanmak için fazladan tuttuğumuz (nafile) oruç ve kıldığımız namazlardır.

Peygamber Efendimiz (asm) iyi huyun Allah katında çok değerli olduğunu anlatmak için onu nafile olarak tutulan oruç ve geceleri kılınan nafile namaz ile bir tutmuştur.

Gece ibadetlerinin en makbulü, uykunun en tatlı zamanında kalkıp Allah rızası için teheccüd namazı kılmaktır.

Gündüz ibadetlerinin en makbulü ise, yazın sıcağına aldırmadan, dili damağı kuruyarak oruç tutmaktır.

Nitekim İmam Malik’in Muvatta’ında, bu hadiste geçen “gündüz oruç tutan kimse” yerine “öğle sıcağında dili damağına yapışarak oruç tutan kimse” ifadesi yer almaktadır (bk. Hüsnü’l-huluk 6).

Kısaca belirtmek gerekirse, bir kimse insanlarla güzel geçinerek yani onlara iyilik ederek, merhametli davranarak, kibirlenmeyerek, şiddet göstermeyerek, öfkelenmeyerek, zarar vermekten sakınarak, verdikleri sıkıntılara, yaptıkları kötülüklere sabrederek ve güler yüzlü davranarak büyük sevaplar kazanır, nafile oruç tutup nafile namaz kılanların derecelerine ulaşır.

Demek ki;

– İyi huy müminin en belirgin özelliğidir.

– Mümin bu özelliği ile Allah rızası için nafile oruç tutup nafile namaz kılan kimseler gibi sevap kazanır.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

YÜZÜK TAKMAK CAİZ MİDİR, YÜZÜK HANGİ PARMAĞA TAKILMALIDIR?

ÇEŞİTLİ YERLERDE VE İNTERNET ORTAMINDA HZ. ALİ’NİN RESİMLERİ GÖRÜLMEKTEDİR. BU RESİMLER GERÇEKTEN HZ. ALİ’YE Mİ AİT; ÖYLE İSE HZ. ALİ’NİN RESİMLERİNİN ÇİZİLMESİ GÜNAH MI?

SABAH VE İKİNDİ NAMAZINDAN SONRA KAZA NAMAZI KILINIR MI?

SAÇ DÖKÜLMESİ DURUMUNDA TEDAVİ OLMAK CAİZ Mİ?

KABE’NİN RESMİ BULUNAN SECCADELERDE NAMAZ KILMAK CAİZ Mİ?