Arapçada “mescid” kelimesi; secde etmek, seccade ve secdeye varıldığı mekân manasına gelir. Onun için namazın kılındığı, secdenin yapıldığı mabet olan camilere daha çok “mescid” adı verilmiştir. Kur’an’da Mescid-i Haram, Mescid-i Aksa, Mescid-i Nebevî (takva üzerine kurulan mescid)ler “MESCİD” adıyla zikredilmiştir.
Cami kelimesi, toplayıcı, kalabalık bir grubu barındırıcı mekân manasına gelir. Fakat, Kur’an’da ibadet yerine “cami” sözcüğü kullanılmamıştır.
Kaynaklarda “Mescidu’l-cami” ifadesi, “mescidu’l-yevmi’l-cami” şeklinde açıklanmıştır (bk. Lisan). Yani buradaki cami bizim bildiğimiz cami manasında değil, cuma günü için kullanılmıştır. Yani “Mescidu’l-cami” cuma mescidi anlamındadır.
Öyle anlaşılıyor ki Türkçede “mescid” kelimesi -küçük büyük fark etmeden- namazın kılındığı her mabet için kullanılırken “cami” kelimesi “toplayıcı” cemaati kalabalık cuma ve cemaati olan mescitler için kullanılmıştır. Bildiğimiz kadarıyla şu andaki teamüle göre “mescit” küçük cami için “cami” ise büyük mescit için kullanılmaktadır.
Peygamber Efendimiz (asm)’in Medine’deki Mescid-i Seadetinde ashab-ı kirama hitap ettikleri zaman, uzun müddet ayakta durduklarını gören Ashab oraya bir hurma ağacı dikerek, Peygamberimiz (asm)’in ona dayanmasını rica etmişlerdi. Sonradan bir köle tarafından, ılgın ağacından üç kademeli olarak, her kademesi birer fasılalı ve iki karış kadar enli bir minber yapılmış ve Peygamberimiz (asm), hitabelerini bu yüksekçe mevkiden, herkesi görerek irad etmişti.
Bu minber üç veya dört ayaklı olup, arkasında dayanmak için üç sütunu olduğu ve Peygamberimiz (asm)’in üçüncü kademede oturup ayaklarını ikinci kademeye dayadıkları rivayet edilir.
O vakitten beri camilerde hutbe için daha çok kademeli, taştan veya tahtadan minberler yapılmıştır.
Hazret-i Ebu Bekir (ra), Peygamberimiz (asm)’e hürmeten minberin ikinci, Hazret-i Ömer (ra) ise her ikisine de hürmetinden dolayı birinci basamağında konuşmalarını ve nasihatlerini yapmışlar.
Hazret-i Osman (ra) minberin kapısına ilk olarak bir perde astırmış, üçüncü basamağı kullanmıştır.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
HİLAL SEMBOLÜ NİÇİN CAMİLERDE (VEYA BAŞKA MEKANLARDA) KULLANILMAKTADIR? SEMBOL OLARAK KULLANILAN BU “HİLAL”İN TARİHİ NERDEN BAŞLIYOR?
KURTUBA CAMİSİNİN ŞİMDİKİ HALİ HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
HAZRETİ ÖMER KİLİSELERİ CAMİYE ÇEVİRMEYE İZİN VERMEMİŞTİR NEDEN?
CAMİLERDE MİKROFON KULLANIMI CAİZ MİDİR? CİHAZDAN (MİKROFON, TELEVİZYON VB.) ÇIKAN SESE UYMAKLA İMAMA UYULMUŞ OLMAZ DENİYOR, DOĞRU MU?
CAMİLERDE MİHRAB ÜZERİNDE, İÇİNDE ZEKERİYYA ALEYHİSSELAM İSMİNİN GEÇTİĞİ AYETİN MEALİ NEDİR?
Yorumlar (0)