Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)’in ve ailesinin bu özelliği rivayetlerde geçmekte ise de, Hz. Fatıma (r.anha) validemize ait böyle bir ifade bulamadık.

Aişe (r.anha) validemizden nakledildiğine göre Peygamberimiz (sav)’in ailesinin “iki gün arka arkaya arpa ekmeğiyle” bir başka rivayette de “üç gün arka arkaya buğday ekmeğiyle karnını doyurmadığı” ifade edilmektedir (bk. Müslim, Zühd, 20-22).

Allah Resûlü (sav) zaman zaman yokluk sebebiyle uzun süre açlık çekmiş, varlık zamanlarında da kendi iradesiyle azla yetinerek, elindekileri dâima ihtiyaç sâhiplerine infâk etmiştir.

Allah Resulü (sav)’nün evindeki temel gıda maddelerinin başında hurma, süt ve arpa ekmeği gelmektedir. Ancak hurma ve süt her zaman bulunmazdı. Nitekim Peygamber Efendimiz (sav)’in mübarek evlerinde bir veya iki ay gibi uzun bir süre ateş yanmadığı olmuş, bu esnada ev halkı genellikle hurma ve su ile idare etmişlerdir (Buhârî, Hibe, 1).

Peygamberimizin (asm) Maddi Durumu O Zamanki İnsanlara Göre Nasıldı?

Gerçi Peygamber Efendimiz (sav) zamanında Hicaz bölgesinde hem arpa hem de buğday, elde edilmesi ve bulunması zor olan yiyecek maddelerindendi. Bununla birlikte her ikisine de sahip olma imkanı en fazla olan, yine Peygamberimiz (sav) idi. Fakat Peygamber Efendimiz (sav), hiçbir zaman içinde yaşadığı toplumun sahip olmadığı imkanları elde etme ve onlardan farklı yaşama gibi bir temayül içinde olmamıştır. İnsanlar açlık çekmişse buna herkesten çok kendisi ve ailesi maruz kalmıştır. Oysa Allah tarafından, dilerse kendisi için Mekke vadisinin altına çevrilmesi teklif edilmişti. Ancak O, bunu kabul etmeyerek bir gün tok, bir gün aç kalmayı tercih etmiş ve; “Allâh’ım! Acıktığım zaman sana tazarrû ve niyâzda bulunurum, doyduğumda ise sana hamd ve sena ederim.” (Tirmizî, Zühd, 35) diyerek mucizevi ve imtiyazlı bir hayat tarzı istememiş, toplumsal hayat neyi gerektiriyorsa ona uygun bir yaşayışı Rabbi’nden niyaz etmiştir.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

HZ. ÖMER’İN HZ. FATIMA’NIN EVİNİ YAKMAK İSTEMESİ DİYE BİR RİVAYET VAR MIDIR?

HZ. FATIMA’NIN VEFAT SEBEBİ NEDİR?

PEYGAMBER EFENDİMİZ’İN KIZI, HZ. FATIMA’NIN ORJİNAL İSMİ VE BU İSMİN MANASI NEDİR?

HZ. FATIMA ÇARŞAF GİYER MİYDİ VE TESETTÜRÜ NASILDI?

HZ. ALİ’NİN “EY FATIMA BENİ HZ. PEYGAMBERE ŞİKAYET ETME…” DEDİĞİ UZUN RİVAYET UYDURMA MI?