Kişideki motivasyonun yükselmesi ve geliştirilmesi için de Allah Resulü (sav)’in bazı tavsiye ve telkinleri şöyledir:
1. Hiçbir şeyde aşırıya kaçmamak.
“İşlerin en hayırlısı orta yollu olandır.” (Beyhaki, 3/273) Bu genel bir ölçüdür. Sevmede, nefret etmede, konuşmada, yeme-içme ve ibadette…
2. Olaylara olumlu bakmak iyimser olmak.
Her şeyde bir hikmet, bir hayır aramak müminin şiarıdır. İyimser olmanın, sağlık ve psikolojik yönden insana pek çok fayda sağladığı bilinen bilimsel bir gerçektir. Resulullah (sav) buyurmaktadır: “Ben müminin işine hayret ederim; çünkü onun her işi hayırdır. Bu durum, müminden başka hiç kimse için böyle değildir. Şayet ona sevinç verici bir şey isabet ederse şükreder; bu kendi lehine bir hayır olur. Eğer ona zarar verecek bir durum isabet ederse sabreder; bu da onun lehine bir hayır olur.” (Müslim, Zühd, 64).
3. Yapılan bir işin güzel, sağlam ve doğru olması.
Hayatta mutlu olmanın sebeplerinden biri de kişinin yaptığı her hangi bir şeyi, bir işi güzel, sağlam ve doğru yapmasıdır. Bu konuda Kur’an şöyle der: “Erkek olsun, kadın olsun, bir mümin olarak kim salih bir amelde bulunursa, hiç şüphesiz biz onu güzel bir hayatla yaşatırız ve onların karşılığını, yaptıklarının en güzeliyle muhakkak veririz.” (Nahl, 16/97) Allah salih amel diyor, yani doğru iş, bu ibadetleri kapsadığı gibi her hangi bir işi de çalışmayı da kapsamaktadır.
4. İnsanlara hizmet etmek.
İnsanları hayata bağlayan ve hayattan zevk almasını sağlayan sebeplerden biri de, başka insanlara faydalı olmak, onlara hizmet etmektir. Bu gerçek, tecrübelerle sabittir. Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurur: “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır.” (Buhari, Mağazi 35).
5. Tebessüm etmek, güzel söz söylemek.
Tebessüm ve güzel söz, hem muhatabı hem de kişiyi motive eden en önemli davranışlardan biridir. Yüzünde tebessüm, dilinden güzel söz ile ümmetine örnek olan Allah Resülü buyuruyor: “Din kardeşine karşı tebessüm etmen sadakadır.” (Tirmizî, Birr, 36).
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
ZEKÂ VE HAFIZANIN GELİŞMESİ VE UNUTKANLIKTAN KURTULMAK İÇİN OKUNACAK DUALAR VAR MI?
İLİM DENİLİNCE İLK HANGİ İLİMLER ÖĞRENİLMELİ?
NEFSİMİ NASIL TERBİYE EDEBİLİRİM?
ÖVÜNMEK VE MÜNAKAŞA ETMEK İÇİN İLİM TAHSİL ETMEK DOĞRU MU?
HEYECANI YENMENİN VE BAŞARILI OLMANIN YÖNTEMLERİNİ AÇIKLAR MISINIZ?
Yorumlar (0)