Harama bakmakla ilgili olarak Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor:
“(Harama) bakmak İblis’in atılmış oklarından bir oktur.” (Hâkim, Müstedrek, İV/314: Deylemi. Müsned. 6872).

Bu hadisin manası kadının erkeğe, erkeğin kadına bakması düşmanın nefse ve kalbe attığı bir oktur. Hem dünyasını hem de ahiretini harap eder, tıpkı ok gibi. Okun ucu vücudun dışını yaralayıp deler, diğer kısmı da içini parçalar (El-âmiri, a.g.e. 268).

Ebu Hureyre (ra) rivayet ediyor: Rasulullah (sav) buyurdu ki:
– Gözlerin zinası bakmaktır,
– Dilin zinası konuşmaktır,
– Elin zinası dokunmaktır, her nefis arzu eder ve iştahlanır. Ferc ise ya yalanlar ya da doğrular.”
(Buhari, istizan, Baku Zina’l-Cevârih. VII/130. Müslim.. Kader, 2657 Ebu Dâvud. Nikâh, 2152; Ahmed b. Hanbel, Müsned. II / 317, 379).

İmam Nevevi (Rahimehullah) bu hadisin şerhinde şunları söylüyor:
”Burada mecazi bir zina vardır. Bu zina yâ haram bakışla, yahut zinaya götürecek şeyleri dinlemekle, yahut yabancı birisine dokunmak ya da öpmekle, yahut ayaklarla zina etmek için yürümekle, yahut yabancılarla haram olan konuşmalar yapmakla, yahut kalp ile düşünmekle işlenir; işte bütün bunlar mecazi zinanın çeşitleridir.” (Nevevi, Şerhu’l-Müslim, XVI/206: El-âmiri. a.g.e. 268).

Uzun süren oturmalarda ve sohbetlerde, rahat olabilmek ve hoş olmayan davranışlardan korunmak için, kadın ve erkelerin farklı mekânlarda durması tercih edilmelidir. Doğrusu İslam ahlakı açısından fena da değildir, tercihe şayandır. Bununla beraber İslam’ın kadından da erkekten de istediği bir örtünme/tesettür tarzı vardır. Her iki taraf da bunun esas şartlarını yerine getirdikten sonra, halvet, gibi, ten teması gibi, laubalilik gibi diğer mahzurlar da bulunmadıktan sora bir mekânda bulunabilirler.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

HARAMA GİRME ENDİŞESİYLE YETMİŞ (70) HELALİ TERK EDERDİK, RİVAYETİNİN KAYNAĞI NEDİR?

BİLMEDEN HARAMA HELAL DİYEN KAFİR OLUR MU?

KÖTÜ NİYET BESLEMEKSİZİN BAYAN KARDEŞLERİMİZE BAKMAK CAİZ MİDİR?

SÜT KARDEŞİ OLAN İKİ İNSANIN, KENDİ KARDEŞLERİ DE SÜT KARDEŞİNİN KARDEŞLERİYLE KARDEŞ OLURLAR MI VE ONLARIN YANINDA TESETTÜR FARZ MIDIR?

ÇOCUĞUMUN DÜNYA KLASİKLERİ OKUMASINDA BİR SAKINCA VAR MI?