Bu meseleye Fetâvâ-yi Hindiyye, Bedâyi’ ve Bahrirâik’de yer verilmiştir. Dişlerin arasındaki ufak kırıntılar suyun dibe nüfuz etmesine engel bile olsa yine de farz yerine gelmiş sayılır. Ne var ki ihtiyata uygun olanı, dişlerin arasındaki kırıntıları çıkarıp ağzı öylece yıkamaktır. Fethulkadîr’de özellikle bu husus üzerinde durulmuş ve ihtiyata uygun olduğu belirtilmiştir. Bunun için burun deliklerinde kuruyup kalan sümük bol su ile temizlenmelidir. Aksi halde guslün yerine gelmesine engel sayılır (bk. Celal Yıldırım, Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 1/50).
Ağız ve burunu yıkamanın ölçü ve sınırı, abdest konusunda belirtildiği gibi, ağıza bol su verip çalkalamak, buruna bol su verip genize kadar çıkmasını sağlamaktır. Belirtilen şekil, yıkayıp temizlemenin sünnete uygun olanıdır. Normal vakit ve şartlarda sünnete uygun ideal şeklini yapmak çok daha faziletlidir.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
NAMAZDA KONUŞMAK NAMAZI BOZAR MI? MESELA SECDEDEN SONRA AYAĞA KALKARKEN İSTEMSİZ OLARAK ALLAH DENİLİRSE NAMAZ BOZULUR MU? NAMAZ BOZULDUĞUNDA HEMEN O AN NAMAZI BIRAKALIM MI?
YAŞLI BABASINI KIZI BANYO YAPTIRABİLİR Mİ? DEDEM YAŞLI OLDUĞU İÇİN BANYO YAPAMIYOR, OĞULLARININ İKİSİ DE BANYO YAPTIRMIYOR, UTANIYORUM DİYORLAR. DEDEMİ ANNEM VE DİĞER KIZLARI BANYO YAPTIRIYORLAR. HEM DE ŞORT VEYA KÜLOT OLMADAN, ÇIRILÇIPLAK…
AŞIK OLMAK GÜNAH MIDIR? SADECE O DUYGUYU İÇİNDE YAŞAMAK GÜNAH MIDIR?
BİR ERKEK KARISINA “BEN ÖLDÜKTEN SONRA EVLENME, SÖZ VER, YEMİN ET” DİYEBİLİR Mİ? KADIN YEMİN ETMİŞ İSE AMA SONRADAN EVLENSE GÜNAHKAR OLUR MU?
TARİKATA GİRMEK ŞART MI? TARİKATA GİRDİKTEN SONRA O DERSLERİ TAKİP ETMEMENİN SORUMLULUĞU VAR MI?
Yorumlar (0)