Hanefi mezhebine göre, vitir namazı üç rekâttır. Şafiîlere göre ise, vitir namazının en azı bir rekât en çoğu ise on bir rekâttır. Malikilere ve Hanbelilere göre ise, vitir namazı bir rekâttır (Prof. Dr. Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı Ansiklopedisi).

“Vitir haktır. Beş rekât ile vitir namazını kılmak isteyen, kılsın. Üç rekât ile kılmak isteyen, kılsın ve tek rekât ile kılmak isteyen, yine kılsın.” (Nesâî, Kıyamü’l-Leyl, 40; Ebû Dâvud, Vitir, 3; İbn Mâce, İkâme, 123).

Hz. Aişe validemiz (ra); “Hz. Peygamber üç rekât ile vitir kılar ve üç rekâtın sonunda selam verirdi.” demiştir (ez-Zeylaî, Nasbu’r-Raye, II/118).

İbn Ömer ve İbn Abbas da; “Vitir namazı, gecenin sonunda kılınan bir rekâttır.” demişlerdir (Müslim, Müsâfirûn,153; Ebû Davud, Vitir, 3; Nesaî, Kıyâmu’l-Leyl, 34).

Ebû Hanife yukarıdaki hadislere dayanarak, vitir namazını bayram namazları gibi vacip olarak kabul etmiştir. Ebu Yusuf, İmam Muhammed ve diğer üç mezhep imamlarına göre ise, vitir namazı müekked sünnettir.

– Hanefilere göre vitir namazı üç rekâttır ve sonunda selam verilir. Delil olarak da, Hz. Aişe (ran)’nin rivayet ettiği hadisi gösterirler.

– Mâlikîlere göre vitir namazı bir rekâttır. Ondan önce yatsının farzından sonra kılınan iki rekât sünnet bulunur. Bunların arası selam ile ayrılır.

– Hanbelîlere göre de, vitir namazı bir rekâttır. Fakat üç veya daha çok rekât olarak da kılınabilir.

– Şâfiîlere göre vitir namazının en azı bir rekât, en çoğu on bir rekâttır. Bir rekâttan fazla kılınacaksa, önce iki rekâta niyet edilir ve sonunda selâm verilir. Sonra vitir namazının bir rekâtına niyet edilir ve sonunda selâm verilir (el-Kasanî, Bedaiu’s Sanai’ Beyrut, 1974, I, 270 vd.; ez-Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslâmî ve Edilletuhu, Dımaşk, 1984, I/820).

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

RABBENA DUASIYLA KILINAN VİTİR NAMAZI GEÇERLİ Mİ?

NAMAZ KILARKEN, TAKKE ALNIMIZI KAPATTIĞI HALDE SECDE ETMEMİZ NAMAZI BOZAR MI?

“NASIL YAŞARSANIZ ÖYLE YÖNETİLİRSİNİZ.” SÖZÜNÜN KAYNAĞI VE TOPLUM İÇİN ÖNEMİ NEDİR?

KIBLE YÖNÜNÜ BİLMEYEN KİMSE, NAMAZINI NASIL KILMALIDIR?

ŞAFİ MEZHEBİNDE VİTİR NAMAZI VACİP MİDİR, NAMAZ NASIL KILINIR?