Kazaya kalmış orucunu tutarken kişi bilerek yer-içerse sadece kazası gerekir; çünkü bu orucu tutmak farz ise de senenin herhangi bir gününde tutulabilir. Ramazan ayında tutulan oruç ise o ay içerisinde oruç tutulması farz olduğundan bilerek bozulunca kefaret gerekir.
Halbuki kazaya kalan orucu belli bir ay veya günde tutmak farz olmayıp istediğimiz zaman tutma hakkımız vardır. Bu sebeple Ramazan’da kazaya kalmış orucunu bilerek bozsak bile sadece bir gün kaza etmek yeterlidir.
İster Ramazan orucucunu, isterse kazaya kalmış orucunu ya da nafile oruçları tutarken bilmeden, unutarak yemek içmek orucu bozmaz. Aklına gelince yemeyi içmeyi bırakır ve oruca devam eder; ancak unutarak yedikten sonra “nasıl olsa bozulmuştur” diyerek yemeye içmeye devam ederse, bir gün kaza orucu tutması gerekir.
Kaza orucunu tutmak farz olduğundan, geciktirmek kasten bozmak doğru değildir; ancak bu Ramazan orucunu bozmak gibi günah değildir. Kaza orucunu kasten bozan yanlış bir harekette bulunmuştur; ancak haram işlemiş olmaz.
Oruçlu iken bir yere gidilebilirsiniz; ancak burada yapılan ikramları reddetmek durumunda kalmamak için ya gideceğiniz gün oruç tutmazsınız ya da başka gün ziyarete gidersiniz.
Kaza oruçları Ramazan oruçlarıyla aynı hükmü taşımaz. Ramazan orucunu kasten bozmak kefaret gerektirirken kaza orucunu kasten bozmak yalnızca bir gün kazayı gerektirir.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
BİR KIZ VEYA BİR ERKEK ALEVÎ BİRİYLE EVLENEBİLİR Mİ?
KENDİNİ BEĞENDİRMEYE ÇALIŞMAK GÜNAH MIDIR?
ALKOL SATAN MARKETLERDE ÇALIŞMAK CAİZ MİDİR?
KADIN, ERKEK KARIŞIK BİR ORTAMDA İŞ ÇALIŞMAK HARAM MIDIR?
DERSLERİMİZDE BAŞARILI OLMAK İÇİN NASIL DUA ETMELİYİZ?
Yorumlar (0)