Vesile kelimesi, lügatte; makam, mevki, derece, yakınlık, vuslat, mertebe, başkasına yakınlığı kazandıran vasıta anlamına gelir. (Lisan, Vesile maddesi)

Bununla birlikte “Ey İman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının, Ona yaklaşmaya vesile arayın ve O’nun yolunda mücahede edin ki kurtuluşa eresiniz.” (Maide, 5/35) mealindeki ayette geçen vesile kavramı, Allah katında makam, mevki, yakınlık, kazandıran amel / iş anlamında kullanılmıştır.

Vasıta kelimesi bir araç olması haysiyetle o da  bir vesiledir. Vesile de bir vasıtadır. Aralarında şöyle bir fark vardır:
Vesile; kişinin bir başkasına yaklaşmak maksadıyla kullandığı ve yaklaşmanın gerekçesine sahip gördüğü bir vasıtadır.

Vasıta ise; kişinin -yaklaşmanın gerekçesine sahip olup olmadığına bakmaksızın- bir başkasına yaklaşmak maksadıyla kullandığı şeydir. Buna göre, her araç bir vasıtadır, fakat her araç bir vesile değildir.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

KUMARA ALET EDİLEN OYUNLARIN OYNANDIĞI KAHVEHANELERDE ÇAY İÇİLİR Mİ?

İÇKİYİ (ALKOLÜ) AZ VEYA ÇOK İÇMEKLE İLGİLİ HÜKÜM NEDİR; AZ İÇİLİRSE DE GÜNAH OLUR MU?

KADINLARIN HAYIZ HALİ OLMASININ HİKMETİ NEDİR? KADINLAR ADET GÖRMESELER DAHA İYİ OLMAZ MIYDI?

HARAM VE TEMİZ OLMAYAN BİR İLACI TEDAVİDE KULLANMAK, JELATİN VE ALKOLLÜ İLAÇLA TEDAVİ HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

TESBİH ÇEKİMİ (ZİKİR) SONUCUNDA KİŞİYE CİNLERİN MUSALLAT OLABİLECEĞİ BELİRTİLİYOR. BÖYLE BİR ŞEY DOĞRU MUDUR? TESBİHATLA BİRLİKTE BEYİNDEN KELİME TEKRARLARI ŞİFRE OLARAK YAYINLANIYORMUŞ VE BEYİN BU ŞİFREYLE BAĞLANTILI CİNLERLE OTOMATİK OLARAK…