Allah’ın el-Alîm sıfatı, onun, var olmuş ve var olacak her şeyi kusursuz bir şekilde bilmesi biçiminde izah edilir. Buna göre Allah; herhangi bir şeye müdahale edip onu değiştirme iradesi gösterdiğinde, alimliği gereği, bunu yapacağını da ezelden bilir.
Buradan, Allah’ın kendi bilgisi dışında davranamayacağı, eylemlerinde kendi bilgisini geçersiz kılamayacağı ve sonuçta hür olmadığı, kendi bilgisine mahkum olduğu sonucunu çıkarmak son derece mantık dışıdır.

Bu ifadelerde ciddi bir mantık sorunu vardır. Allah’ın en bariz ve en mükemmel bir vasfı olan sonsuz ilmini, onun aleyhine kullanmak gerçekten tuhaf bir yaklaşımdır.
İlmin bir meziyet, cehaletin ise bir rezilet (kötü bir haslet) olduğunda bütün akıl sahipleri ittifak halindedir. Bütün akıl sahiplerinin, insanlar için en güzel, en kusursuz ve en mükemmel bir vasıf olduğunu kabul ettikleri ilim sıfatıyla Allah’ı -haşa- kusurlu bulmaya çalışmak kadar antika bir düşünce olamaz.

İlim sıfatı olmadan, Allah’ın iradesi de kudreti de hikmeti de işlemez. Daha doğru bir ifadeyle, Allah’ın bütün sıfatları mütedahil daireler gibi iç içedir. Bir sıfatının yokluğunu tasavvur etmek, dolayısıyla bütün sıfatların yokluğunu düşünmek manasına gelir.

Allah, zât-ı akdesi ve bütün sıfatlarıyla Allah’tır. Onun bütün sıfatları ezelidir, ebedir, sermedidir ve sonsuzdur. Sonsuz ilim, sonsuz iradeye mani olmadığı gibi, son iradesi de sonsuz ilmine mani değildir.

Eğer bu mantıkla hareket edilirse; “Allah sonsuz iradesine, sonsuz kudretine, sonsuz ilmine, sonsuz hikmetine mahkumdur.” da denilebilir. Bu büyük bir yanlıştır.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

CUMA NAMAZINA ERKEN GİTMENİN FAZİLETİ HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

CUMA NAMAZINI EVDE KILARKEN EZANDAN SONRA 30 DK. BEKLEMELİ MİYİZ?

KUR’AN-I KERİM’DE ANLATILAN KISSALARIN (HİKAYELERİN) ÖNEMİ NEDİR?

EFENDİMİZE GETİRİLEN SALAVAT’IN ÖNEMİ VE “BANA SALAVAT GETİRMEYENİN BURNU SÜRTÜLSÜN…” SÖZÜNÜ (HADİSİNİ) NASIL ANLAMALIYIZ?

SALATEN TÜNCİNA DUASININ FAZİLETLERİ NEDİR?