Namazda “Allah” kelimesini söylemek namazı bozmaz.
Konuşmadan dolayı namazı bozan hususlar şöyledir:
1) Namazda iki harfden ibaret dahi olsa, namaz kılanın işiteceği derecede söz söylemek namazı bozar. Bu hususta kasıd, yanılma, uyuma ve hata halleri eşittir.
2) Bir hastalık sebebiyle veya bir malın ve bir arkadaşın kaybolması gibi musibetten dolayı harfler belirecek şekilde sesle ağlamak, veya “ah, uh, eh” diye inlemek, “öf” demek, yahut bir toza üflemek veya bir şeyden bezginlik göstermek için “uf, tuh” demek namazı bozar.
Yüce Allah’ın korkusundan, cennet veya cehennemi hatırlamaktan dolayı ağlamak, ah ve iniltide bulunmak namazı bozmaz. Kendini tutamayacak derecede şiddetli hastalıktan dolayı bir ah ve inilti de namazı bozmaz.
3) Cemaatten biri, imamın okuduğu Kur’an’dan duygulanarak ağlasa, veya “evet” dese, bakarız. Eğer bu bir huzur ve huşu eseri ise, namazı bozmaz. Fakat sadece ses güzelliğinden lezzet duyma eseri ise, namazı bozar.
4) Bir özür veya makbul bir sebep bulunmaksızın “eh, eh..” diye boğazı gürültü çıkararak temizlemek namazı bozar. Fakat zorlamayarak kendiliğinden gelen bir öksürme, bir özür sayıldığından namazı bozmaz. Sesi düzeltip güzelleştirmek için bunu yapmak namazı bozmaz veya namazda bulunduğunu bildirmek için veya kendi imamının bir kıraat hatasını düzeltmek için bunu yapmak namazı bozmaz. Çünkü bu boğaz temizliği doğru bir maksada dayanmaktadır. Sahih olan görüş budur.
5) Aksıran kimseye namazda “Yerhamükallah” denilmesi ve başkasının “Rahimekallah” demesi üzerine namazda “amîn” denilmesi namazı bozar. Fakat aksıranın kendi nefsine karşı “Yerhamükallah” demesi namazı bozmaz. Yine, aksıran kimseye, hamd etmesini hatırlatmak için namazda “Elhamdü lillâh” denilmesi, sahih olan görüşe göre namazı bozmaz. Çünkü bu sözün cevap yerinde olması benimsenmiş değildir. Bu yalnız bir hatırlatmadan ibarettir.
6) Namazda “Allah” ismi işitilmekle “Celle Celâlüh” dese veya Peygamber Efendimizin şerefli ismi işitilmekle “sallallahu aleyhi ve sellem”dese, bakarız. Eğer bununla bir cevap kastı varsa namazı bozar. Fakat yalnız bir övgü ve yüceltme kastı varsa bozmaz. Çünkü bu, namaza aykırı olmayan bir zikir olmuş olur.
7) Namazda şeytanî bir vesveseden dolayı “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billah” dese bakarız. Eğer bu vesvese âhiretle ilgili bir şey ise, namazı bozmaz. Fakat dünya ile ilgili bir şey ise, namazı bozar. Çünkü vesvese bir acıdır. Bu durumda dünyaya ait bir acıdan dolayı bu “Lâ havle” sözü söylenmiş olur.
8) Namaz kılmakta olan kimse, kendisini çağırana veya içeriye girmek için izin isteyene, namazda olduğunu anlatmak için “Elhamdülillâh” veya “Sübhanallah” dese veya okuyuşunu aşikâr yapsa, bu namazı bozmaz.
9) Kur’an-ı Kerim’in içinde veya hadîs-i şeriflerde bulunan bir duayı namaz içinde okumak, namazı bozmaz. Namazda: “Allahümme Ekremnî, Allahümme en’im aleyye, Allahümme aslih emri, Allahümmerzuknî’l-afiyete, Allahümmağfir lî ve livalideyye ve lilmüminine velmüminat” denilmesi gibi… Fakat: “Allahümmeğfir liammî, Allahümmeğfir lihalî” gibi bir dua, namazı bozar. Çünkü böyle bir dua Kur’anda ve hadislerde yoktur.
10) Namazda, insanların sözlerine benzer bir şekilde dua edilmesi ve insanlardan istenilmesi imkânsız olmayan bir şeyin Yüce Allah’tan istenilmesi, namazı bozar. “Allahümme at’imnî lahmen; Allahım bana et yedir:” Allahümmekzi deyni; Allah’ım borcumu öde,” ve “Allahümmerzuknî zevceten; Allah’ım beni zevceyle rızıklandır.” diye dua edilmesi gibi.
11) Namazda bir kimseye dil ile selâm vermek veya başkasının selâmını dil ile almak veya tokalaşarak selâmlaşmak namazı bozar. Sadece “Aleyküm” denilmesi veya yanılarak selâm alınması da böyledir.
12) Kişi namazda el ile veya baş ile selâm alsa, birinin sorduğu veya istediği bir şey için baş, göz ve kaş ile işaret etse, bu namazı bozmaz. Fakat bir namaz kılana: “İleri git, namaz kılacak kimseye yer ver” denilip o da bu emre uyarak hareket etse, namazı bozulur. Çünkü namaz içinde Allah’tan başkasının emrine uymuş olur. Fakat kendiliğinden biraz çekilerek namaz kılacak kimseye safta yer vermesi namazı bozmaz.
Namazı bozacak bir söz söyleyen kişinin, namazı bozulduğu için hemen namazdan çıkarak iade etmesi gerekir.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
MÜTEDEYYİN/DİNDAR BİR DOKTOR, ANNE KARNINDAKİ ÇOCUĞUN SAKAT OLARAK DOĞACAĞINI SÖYLERSE, KÜRTAJ İLE ÇOCUĞU ALDIRMAK CAİZ MİDİR?
ORUÇLUYKEN, İHTİYAÇTAN DEĞİL DE KEYFİ OLARAK BANYO YAPMAK (YIKANMAK) ORUCU BOZAR MI, MEKRUH MU?
BİR MÜSLÜMAN MARS’A GİDERSE NAMAZ, ORUÇ, VE HAC NE OLACAK?
TORPİL YAPARAK İŞE GİRENİN KAZANCI HARAM MIDIR?
KATILIM (FİNANS) BANKALARINDAN ” KAR PAYI ” FAKTÖRÜNDE YARARLANMAK İSTİYORUM. BU CAİZ MİDİR? BU KONUDA FETVA VERİLMİŞ MİDİR?
Yorumlar (0)