Taberi’ye göre, Kalem suresinin 13. ayetinde geçen “Ba’de” kelimesi “Mea”(birlikte) manasında kullanılmıştır. “Zalike” edatı, “Utullin”e gider. (Taberi, ilgili ayetin tefsiri)

Bu takdirde “Ba’de zalike zenim” in anlamı: “şerefsiz, kaba olmakla birlikte (bununla birlikte/veya: hem de) zenimdir (soysuzdur)” şeklindedir.

Buna göre Kalem suresinin 10-16. ayetlerinin meali şöyledir:

“Sakın uyma: Servet ve hanedan sahibi diye, o bol bol yemin eden, değersiz adama! O gammaz, söz gezdiren, hayrın önünü kesene, o saldırgana, günaha dadanmışa! Şerefsiz, kaba, hem de soysuz olana!”

Maverdi’ye göre, “Ba’de zalike”nin manası: “Hayra mani / önünü kesen kimse olmakla beraber bir de ‘utull-i zenimdir’ (şerefsiz-kaba bir soysuzdur).” (Maverdi, ilgili yer). Maverdi, açıkça “Ba’de” kelimesine “mea” dememekle beraber onu öyle anladığı anlaşılıyor.

Razi’ye göre, “Ba’de zalike”nin manası “bütün bu sayılanlardan sonra, bir de kaba bir soysuzdur.” şeklindedir. (Razi, ilgili yer).

İster (Taberi’de olduğu gibi) açıkça ifade edilsin, ister edilmesin, kaynaklarda bu ayette yer alan “Ba’de” kelimesinin anlaşılması için onu “Mea”(bununla beraber) anlamında algılamak gerektiğini düşünüyoruz. Örneğin: “Bütün bunlardan sonra bir de bu işi yapmışsın” dediğimizde, bununla “bütün bunlarla birlikte bir de bu işi de yapmışsın” demek isteriz.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

FLÖRTSÜZ EVLİLİK OLMAZ MI? FLÖRTÜN ZARARLARI NELERDİR? DİNİMİZ FLÖRTE İZİN VERİR Mİ?

ORUÇLU İKEN UNUTARAK YİYİP İÇMEK ORUCU BOZAR MI?

BOŞADIĞINIZ O KADINLARI EVLERİNDEN ÇIKARMAYINIZ. ONLAR DA EVLERİNDEN AYRILMASINLAR, AYETİNE GÖRE BOŞANAN KADIN KOCASININ EVİNDEN AYRILAMAZ MI? MAHREMİYET NASIL OLACAK?

BABAM BİZDEN HABERSİZ KREDİ ÇEKİYOR, BU DURUMDA BİZ MESUL MUYUZ? KREDİ İLE ALDIĞI EVDE OTURABİLİR MİYİZ?

GDO, HAKKINDA İSLAM NE DİYOR? MÜSLÜMANLARIN BUNLARI TÜKETMELERİ CAİZ MİDİR?