Sosyal medya platformlarının alım satımı suretiyle elde edilecek olan kazancın helal olabilmesi, kazanç unsuru olan mal veya hizmetlerin dinen meşru olmasına bağlıdır. Buna göre;
1. Bu platformlardaki yazı, belge, fotoğraf, müzik, video, reklam vb. yayınlar, dinen meşru olmayan unsurlar içermemelidir. Bu kapsamda İslam inanç esaslarını ve değerlerini inkâr eden, alaya alan, Allah’a ortak koşma, batıl dinleri övme ve onaylama, bu dinlere ait sembolleri şirin gösterme gibi tevhit inancına aykırı olan, İslam’ın haram kıldığı faiz, içki, domuz ürünleri, kumar, yalan, zina, müstehcenlik ve cinsel sapkınlık gibi unsurlara teşvik eden her türlü içeriğin yüklenmesi, paylaşılması, beğenilmesi, takip edilmesi ve reklamının yapılması haram olduğundan bu tür platformların alınıp satılması suretiyle kazanç elde etmek caiz değildir.
2. Takipçi, abone, izlenme ve beğenme sayılarını yüksek göstermek için sahte hesaplar açmak veya satın almak, insanların aldatılmasına sebep olacağından, bu tür usuller kullanılarak takipçi sayısı yükseltilmiş olan platformların alım satımı üzerinden kazanç elde edilmesi caiz değildir.
3. İçeriğinde insanları aldatıcı, genel ahlak kurallarına aykırı ve dinen meşru olmayan şeyleri barındıran reklamlar bulunan platformların satışından elde edilen kazanç caiz değildir.
4. Yüksek takipçisi olan platformların satılması durumunda, insanların aldatılmasının önüne geçilmesi için söz konusu hususun takipçilere bildirilmesi gerekir.
Son olarak ilgili mevzuata ve telif haklarına riayet edilmesi ile birlikte yukarıda zikredilen hususlara uyulması halinde herhangi bir sosyal medya platformunun satışından elde edilen kazanç caizdir. Bu hususların tamamına riayet edilmediği takdirde elde edilecek kazanç caiz olmaz.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
İNTERNETTE BAZI SİTELERE ÜYE OLARAK, REKLAMLARDAN VEYA GELEN MAİLLER YOLUYLA PARA KAZANILIYOR. BU GÜNAH MIDIR?
TANIMAK AMACIYLA KADINA BAKMAK CAİZ MİDİR?
KADININ AYAKLARI ÇIPLAK OLARAK KILDIĞI NAMAZ SAHİH OLUR MU?
ÇOCUKLARIN SOSYAL MEDYA VE İNTERNET BAĞIMLISI OLMAMASI İÇİN NELER TAVSİYE EDERSİNİZ?
KADINLARIN FOTOĞRAFLARINI SOSYAL MEDYADA PAYLAŞMASI DOĞRU MU?
Yorumlar (0)