Öncelikle ifade edelim ki, selamın kişi günahı işlerken verilmesi uygun değildir. Yoksa bir Müslüman günahkar da olsa, herhangi bir günahı işlemezken selam verilir.

1) Selam, bir anlamda muhatap olan kimseye Allah’ın rahmetini, himayesini, emniyet ve selametini istemek demektir. Bu sebeple bu lütuflara layık olmayan kâfirlere selam vermek doğru görülmemiştir.

a) İslam’da esas olan küfür ve günah hasletine karşı olmaktır. Ancak, selamın kimlere verileceğine veya verilmeyeceğine dair yorumlar birer içtihat mahsulüdür. Bu sebeple konuyla ilgili farklı yorumlar yapılmıştır.

Bununla beraber, sahih hadiste Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur: “Yahudilere de Hristiyanlara da önce siz selam vermeyin.” (Müslim, Selam 13).

Ve yine şöyle buyurmuştur: “Ehl-i kitaptan size selam veren olursa, cevap olarak siz de ‘ve aleyküm’ deyin.” (Buhârî, İsti’zân 22, Mürteddîn 4; Müslim, Selâm 6–9).

Bu hüküm Ehl-i kitap olmayan kafirler için elbette daha da geçerlidir.

b) Selam, Müslümanın Müslüman üzerindeki haklarından biridir. Büyük günah işlemiş de olsa kişiyi imandan çıkarmaz ve bu hakkı iptal etmez.

c) Selamın verilmediği bazı günahkarlar, günahları açıktan işleyen, insanları onlara yönlendiren, İslam toplumunda fuhşun, isyanların yayılmasına çalışan kimselerdir. Bu da eğer selam vermemekte bir fayda, bir maslahat olacaksa bu yapılır. Şayet bu selamsızlık muhataba bir fayda vermeyecekse, örneğin bu işten vazgeçmesine, tövbe etmesine vesile olmayacaksa, selam vermekte bir sakınca yoktur.

d) Küçük günah işleyenlere karşı selam vermemek gibi zecri bir tedbir yoktur. Çünkü küçük günahlardan tamamen uzak olan çok azdır. Büyük günah işleyenlere de -suçun işlendiği esnada- selamın verilmesi mekruh görülmüştür. Daha sonra verilebilir (bk. Fetava en-Nur ala’d-dereb, 1/372-374).

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

AYET VE HADİSLERE GÖRE AFFETMEK NEDEN ÖNEMLİ?

İNSANLAR DİNLERİ HAYATIN ANLAMLANDIRILMASI İÇİN Mİ UYDURDU?

KENDİSİNE SÖVEN BİRİNE NASIL KARŞILIK VERİLMELİ?

KADININ KOCASINA KARŞI GÖREVLERİ NELERDİR?

AKRABA İÇİ İLİŞKİLERDE MAHREMİYET HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?