Allah insanları dünyada ya da daha da özele inersek sosyal hayatta çeşitli sıkıntı ve nimetlerle imtihan eder, halden hale geçirdiği hayat serüvenleri içerisinde onların ne kadar iman ve ibadet, yani takva üzere bir hayat sürüp sürmeyecekleri dener, dünyada hayatta yaptıkları ve muktedir olup yapmadıkları hakkında gönderdiği kitap ve peygamberlerin öğretilerine göre hesaba çekerek ebedi akıbetlerini belirler. Cenab-ı Hakk’ın hür irade vermiş olduğu insanların yaratış amaçları bunlardır.

Başta peygamberlerin, akabinde bütün müminlerin en önemli vazifeleri cehaletle cihad etmektir. En büyük cehalet de Allah’ı Onun istediği şekilde tanımamak ve haliyle Onun emirlerine itaat etmemektir. 

Dolayısıyla Allah katındaki tek din olan İslam bir Müslümana, nefis terbiyesi, ibadet, ilmi tefekkür gibi konulara konsantre olmayı kolaylaştıran sayılı günlerde itikaf gibi ibadetler dışında, münzevi bir hayata onay vermemektedir.

Kur’an, Hristiyan ruhbanlardan örnek vermekte ve bunların yaşadığı inziva hayatlarını bir şekliyle eleştirmekte ve bunun Allah’ın emri olmadığını ifade etmektedir.

Bir mümine düşen, nimetler ve sıkıntılar ne olursa olsun başta ailesi, akrabaları, komşuları, arkadaşları olmak üzere sosyal toplumun içinde yer alıp, başına gelen her duruma karşı Müslümanca yaklaşarak hem hâl hem de kal diliyle etrafındaki insanlara örnek olmak ve direkt veya dolaylı bir şekilde dinini tebliğ etmektir.

Yani işin özü sosyal hayata girmeme lüksümüz yok!

O zaman da diyeceksiniz ki sosyal ortam çok kötü, âdeta beyaz takım elbise ile bataklıkta yürüyoruz. Üstümüze çamur bulaşmaması imkânsız!

Evet, çok haklısınız. Ama unutmayın ki zorluk ne kadar fazla ise ödül de o derece fazla olacak, üstelik ödülü de verecek Zat’ı bir düşünürseniz, zorluk dediğiniz şeyler yok olur bir anda.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

CİNLERİN VE ŞEYTANIN YAŞADIĞI YERLER NERELERDİR?

İNSAN KENDİ KADERİNİ KENDİSİ Mİ ÇİZİYOR? BİR İNSANIN KADERİ DEĞİŞEBİLİR Mİ?

BAŞINI KAPATMADAN EVDE NAMAZ KILMAK KABUL OLUR MU?

NAMAZ KILANIN ÖNÜNDEN GEÇMEK CAİZ MİDİR?

HELE ŞÜKÜR DEMEK SAKINCALI MI?