Kişi, çocukluk hayatı boyunca her şeyi ilk edindiği, bilincine ve bilinçaltına kazıdığı o algıların penceresinden değerlendirir. Yani dünyayı, olayları, insanları, kendisini, ailesini, ikili ilişkileri, evliliği, kadını, erkeği vb. her şeyi o ilk öğrendiği algılarla değerlendirir. İşte çocukluk döneminde dünyaya karşı kazanılan bu algıya “şema” diyoruz. Doğru bilgilere “normal şema”, hatalı algılamalara ve değerlendirmelere de “hatalı şema”lar denilmektedir. Ancak genelde şema denildiğinde kastedilen hatalı ve yanlış şemalardır. Zaten kişiyi de huzursuz eden bu tür şemalardır.

Örneğin anne-babası, kişiye çocukluğunda az değer vermişse veya ona aşırı değer vermişse veya onlar normal değer vermişler de çocuk onu farklı algılamışsa, ileriki hayatında kendisi hakkında değersizlik şeması geliştirebilir. “Ben değersizim, ben sevilmeye layık değilim.” algısı, ikili ilişkilerinde sürekli hatalı davranmaya götürür. Sağlıklı arkadaşlık ve eş ilişkisi kurmakta zorlanır, benlik algısı zayıf olur.

Ancak insanların çok büyük bir kısmı, şahsi ve sosyal hayatında sorunlara yol açabilecek hatalı şemaların farkında değil. İşte burada şema terapi devreye girer. Kişiye, yaşananları doğru anlamlandırma becerisi kazandırır.

Kısaca şema terapi; kişinin bugün yaşadığı, ancak geçmişindeki hatalı öğrenmeden kaynaklanan sorunlar karşısından kişiye yardımcı olmaya çalışır. Farkındalık oluşturur ve sağlıklı stratejiler öğretir. Görüldüğü gibi, şema terapinin İslam’ın özüyle, temel inancıyla çelişen bir tarafı yoktur.

Bir Müslüman olarak dikkat etmeniz gereken şey, şema terapi değil de gittiğiniz terapistin dini duyarlılığıdır. Çünkü terapi kuramı ne olursa olsun, kişinin huzur ve mutluluğunun hakiki sahibi olan Yüce Yaratıcının gösterdiği çizgi dışında tanımlayan herkes, onu yanlış yönlendirmiş olur.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

KADIN, EŞİNİN AİLESİNE ZİYARETE GİTMEK ZORUNDA MI?

TERAPİSTLERE AİLE SIRLARINDAN BAHSETMEK UYGUN MU?

AİLEDE, ERKEĞİN EŞİ İÇİN KURBAN KESMESİ GEREKİR Mİ?

ANNE VE BABA BOŞANMASINI İSTERSE ERKEK KADINI BOŞAMAK ZORUNDA MIDIR?

AİLEDEN GİZLİ OLARAK KIYILAN NİKAH GEÇERLİ MİDİR?