Bursevi’nin tefsirinde geçen bilgi şöyledir: Rivayet edildiğine göre Allah Teala -her şeyi en iyi bildiği halde- tüm canlıların ölümünü gerçekleştirdikten sonra ölüm meleğine: “Yarattıklarımdan kim kaldı?” diye sorar. Melek: “Yâ Rabbi, kimin kaldığını sen daha iyi bilirsin; ama bu zayıf kulundan başka kimse kalmadı.” der. Bunun üzerine Allah: “Ey ölüm meleği! Nebilerime, rasüllerime, velilerime ve kullarıma ölümü tattırdın. Ben bütün gaybları çok iyi bilen olduğum halde ezelî ilmimde şu hüküm verilmiştir: Zatım hâriç her şey yok olmaya mahkûmdur. İşte şimdi de sıra sende.” buyurur. Bunun üzerine melek şöyle yalvarır: “İlahi, şu senin ölüm meleği kuluna merhamet et ve ona lütfunla muamelede bulun! Çünkü o zayıftır.” Allah Sübnanehu Teala: “Sağ elini sağ yanağının altına koy, cennetle cehennem arasına yat ve canını ver!” buyurur. O da bu şekilde Allah’ın emriyle ölür.” (Ruhu’l-Beyan, Secde 11. ayetin tefsiri)
Diğer taraftan, bu rivayeti tefsirine alan Bursevi, rivayetin senedini vermediği gibi, rivayetin zayıflığına dikkat çekmek için rivayet edilir anlamına gelen ruviye kalıbını kullanmıştır. O halde bu bilgiyi esas alarak inanç ve itikat ile ilgili bir konuda hüküm verilemez.
Ayrıca ilgili rivayeti hadis kaynaklarında bulamadık.
Bununla birlikte ifade edelim ki, dini bir konunun aslını bilmeden, kaynağına bakmadan, sıhhat durumunu incelemeden karar vermek kişiyi sorumlu kılabilir.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
KURBAN BAYRAMINDA ETLERİ KİMLERE DAĞITMAMIZ GEREKİR?
BAYRAMLAŞMA NASIL OLMALI?
EVDE AİLECE BAYRAM NAMAZI KILABİLİR MİYİZ?
NEVRUZ BAYRAMI (VEYA NEVROZ) KUTLAYAN MÜSLÜMAN, DİNDEN ÇIKAR MI?
EL ÖPMEK ENANİYET GÖSTERGESİ MİDİR?
Yorumlar (0)