Gayrimüslim olan kimse ile alışveriş yapmak caizdir. Hatta gayrimüslim olan doktora gitmek de caizdir. Dini bir sakıncası yoktur. Peygamber Efendimiz (asm) Müslüman olmadığı halde el Haris bin Kelde’nin doktorluk yapmasını emretmiştir (Avnu’l-Ma’bûd şarh Sünen Ebî Dâvûd c. 4, s. 14, Hindistan bşk).

Peygamber Efendimiz (asm) Mekke-i Mükerreme’den Medine-i Münevvere’ye hicret ettiği zaman, Medine yolunu iyi bilen müşrik bir rehber kiraladı. Kezalik Müslüman olanı ve Müslüman olmayanı bütün Huzâ’a kabilesi Peygamber Efendimiz (asm)’in sırdaşı idiler (Halil GÜNENÇ, Günümüz Meselelerine Fetvalar II/258).

Aynı konuda alışveriş yapacağımız Müslümanlar varsa onları tercih edebiliriz. Fakat, dini açıdan Yahudi, Hristiyan ve gayrimüslimlerle ortaklık ve alışveriş yapmak caizdir.

Kur’an’da yasaklanan velayetten maksat temsil ve yönetim yetkisi vermektir. İslam, Müslümanların başka dinden olanlara kendilerini yönetme ve (vekâlet gibi bazı özel hukuk ilişkileri dışında) temsil yetkisi verme anlamındaki velayet ilişkisini yasaklıyor. Bunun dışında gayrimüslimlerle ortaklık, komşuluk, sıradan arkadaşlık, onlara ikramda bulunmak gibi ilişki ve davranışlar yasaklamıyor. Gayrimüslimlere iyi davranmayı, onlarla ilişkilerde adalet ölçülerine titizlikle riayet etmeyi de emrediyor (Mümtehine, 60/8).

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin. 

Bazı Merak Edilen Sorular:

YAHUDİ, HRİSTİYAN, ATEİST GİBİLERLE DOST OLURSAK DİNDEN ÇIKAR MIYIZ?

YÜZÜK TAKMAK CAİZ MİDİR, YÜZÜK HANGİ PARMAĞA TAKILMALIDIR?

AHİRET TİCARETİ İÇİN EN UYGUN ZAMAN RAMAZAN AYI MIDIR?

SAÇ DÖKÜLMESİ DURUMUNDA TEDAVİ OLMAK CAİZ Mİ?

KABE’NİN RESMİ BULUNAN SECCADELERDE NAMAZ KILMAK CAİZ Mİ?