Özel görelilik kuramı, zamanın mutlak olmadığını, farklı gözlemciler için farklı hızlarla aktığını söyler. İkizler paradoksu, bu durum ile ilişkilendirilen bir düşünce deneyidir.

Her varlığın fıtri bir ömrü vardır. İnsan için de Cenab-ı Hak belirli bir ömür tayin etmiştir. Bu ister dünyada, ister uzayda yaşasın. Tayin edilen zaman değişmez; ancak, farklı mekanlarda olunca aynı zaman içerisinde yaşanılan hadiseler çok farklı olur.

Bunu bir saate benzetebiliriz. Örneğin bir kişi saat ibresine, bir başkası dakika ibresine, bir başkası da saniye iğnesine binmiş olsun. Saat ibresine binen bir kimse, bir saat içerisinde mesela saat ibresi 12’den 1’e gelir ve bu süre içerisinde 3-4 santimlik bir mesafeyi görmüş olur. Dakika iğnesine binen kimse ise aynı süre içerisinde saat çevresi kadar alanı gezmiş olur. Saniye iğnesine binen bir kimse ise, dakika iğnesine binen bir kimsenin gezdiği ve gördüğü alanın 60 katı kadar bir mesafeyi gezmiş olur.

Bunun bir başka misali şudur: Uzaya çıktığınız zaman sene ve yıl mevhumu değişir. Çünkü yıl, yerkürenin, Güneş’in etrafında bir defa dönüşüdür. Ama uzayda yıl ölçüsü çok farklıdır. Çünkü her bir gezegenin kendi etrafında dönüşü, o gezegenin günüdür, bağlı bulunduğu sistemin içinde tam bir dönüşü ise o gezegenin bir yılıdır.

Diyelim ki Venüs etrafında bir defa dönüşü Dünya senesi ile 50 sene kabul edelim. Şimdi uzaydaki bir kimse Venüs yılı ile bir yıl yaşasa, Dünya’daki kimse 50 yıl yaşamış olur. Uzaydaki adama Dünya yılı ile 100 yıl ömür biçilmiş ise, uzayda 2 Venüs yılı yaşar ve akabinde Azrail yakasına yapışır.

İşte bu misallerde olduğu gibi, uzayda zaman ve mekan farklılığı söz konusudur. Fakat takdir edilen fıtri ömür değişmez.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin. 

Bazı Merak Edilen Sorular:

KOLONYA, KREM, DEODORANT, PARFÜM GİBİ ALKOL İÇEREN ÜRÜNLERİN KULLANILMASI ABDESTİ BOZAR MI, NAMAZA ZARARI VAR MIDIR?

ETİL ALKOL HARAM MI?

VANİLİN İÇİNDE ALKOL OLDUĞU SÖYLENİYOR; KULLANMAK HARAM MIDIR?

HARAM VE TEMİZ OLMAYAN BİR İLACI TEDAVİDE KULLANMAK, JELATİN VE ALKOLLÜ İLAÇLA TEDAVİ HAKKINDA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

BİR NAMAZI KILARKEN, BAŞKA BİR NAMAZ VAKTİNİN VEYA KERÂHET VAKTİNİN GİRMESİ HALİNDE, NAMAZ BOZULUR MU?