Yemek yerken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. İmam Gazalî, yemek esnasında -sessizce durmayıp- konuşmanın uygun olduğunu, sofranın bir nevi edebi olarak zikretmiştir (bk. İhyau’l-ulum, 1/7). Ancak konuyla ilgili herhangi bir hadise yer vermemiştir.
Genel olarak alimlerin bu konudaki görüşleri şu merkezdedir:
Yemek esnasında konuşmanın sünnet olduğu söylenemez; çünkü, bu konuda Hz. Peygamber (asm)’in ne bir emri ne de bir yasağı söz konusudur. Bu sebeple, yerine göre konuşmak, güzel sohbette bulunmak güzeldir, fakat bu bir sünnet olarak algılanamaz (bk. Münteda’l-fetava’ş-şeriye).
Özellikle misafir varken, onunla sohbet ederek yemek yemek daha güzel olur; ancak konuşmanın, yenilen ve içilen şeyleri yuttuktan sonra, ağızda bir şey yokken yapılması, yemek adabındandır (1).
Yemek Yerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Yemek yerken Müslümana uygun olması için birçok edepten söz edilebilir. Ama özellikle “Müslüman, yemek ve edep” kelimeleri bir araya gelince gaye Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellemin Sünneti olunca şunlara dikkat edilmelidir:
1. Yemekten önce eller yıkanacak.
2. “Bismillah” diyerek sofrada yemeğe başlanılacak. Sağ elle kaşık ve çatal tutulacak. Bıçak sol elle tutulacak. İlla bıçak sağ ele alınması gerekiyorsa bırakılacak bıçak, çatal ve kaşık alınacak. Önünden yenecek. Yemek özellikle ortak bir çanaktan alınılıyorsa herkes önünden yiyecek. Ve yemekten sonra eller muhakkak tekrar yıkanacak. Ağız misvaklanılacak veya fırçalanılacak. Yedirene dua edilecek. Ve yemeğin kınanması, ayıplanması söz konusu olmayacak. Beğendiğini yiyecek insan; beğenmediğine kaşığını, çatalını uzatmayacak. Ve çok yemek yenmeyecek. Ölçü; midenin kapasitesinin üçte biri katı yiyeceklere, üçte biri sıvıya, üçte biri de nefese-boşluğa bırakılacak (2).
Kaynak (1): Sorularla İslamiyet
Kaynak (2): Fetva Meclisi
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Yorumlar (0)