Fal baktırmanın dinimizde haram olduğu bilinmektedir. Arrafa gitmek haramdır. Safiyye Bintu Ebî Ubeyd, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’ın zevce-i pâklerinden naklen anlatıyor: “Resûlulah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: “Kim bir arrâfa (kâhine) gelir, birşeyler sorar ve söylediklerine de (inanıp) onu tasdik ederse, kırk gün namazı kabul edilmez.” (Müslim, Selâm, 125)
Arrâf, kâhinlerden biridir, yani gaybı bilme iddiasında bulunan kimse. Böyleleri müneccim, kâhin, arrâf gibi farklı isimlerle yâd edilse de haklarında verilen hüküm aynıdır. Mamafih arrâf, çalınan, kaybolan malların yerini bildiğini söyleyen kimselere de denmiştir. Böylelerine bazan cinci de denir.
Gaybı bilmek Allah’a mahsustur. Bu, âyetlerle te’yid edilen bir husustur. Öyle ise gaybı bilme iddiası Kur’an’la mübareze gibi ciddî bir mâna taşır. Hal böyle olunca, bir mü’minin ciddi ciddi kahine uğraması, onu dinleyip inanması, tasdik etmesi hiçbir sûrette îmanı ile bağdaşmaz, mü’minlik edebine uymaz.
Âlimler, arrâfa gidip, onu tasdik edenlerin namazının kabul edilmemesinden maksadı, namazın sevabından mahrum kalması olduğunu belirtirler. Yani, böyle birisi kâfir olmuş değildir. “Kırk gün boyu kıldığı namaz makbul değildir, bunu iâde etmesi gerekir.” diye bir hükme varılmamıştır. “Kırk gün boyu, kıldığı namazların sevabından mahrum kalacaktır.” demektir. Ulema bu hususta müttefiktir; ancak kişi tövbe eder hatasını anlarsa, inşallah kıldığı namazın faziletine kavuşur.
Şunu da belirtelim ki: Kâhine gitmenin müeyyidesi bazı hadislerde namazın kabul edilmemesi ile müeyyideye bağlanırken, bazı hadislerde tekfir ile müeyyideye bağlanmıştır. Bu durum, arraf gidenlerin iki halde olmalarına hamledilmiştir. Taberânî’nin bir rivâyeti bu iki hâle parmak basar:
“Kim bir kâhine uğrar ve onun söylediklerini tasdik ederse Muhammed’e indirilenden berî olur, kim de kâhine gelir ve fakat söylediklerini tasdik etmezse kırk gün namazı kabul edilmez.” (Müsned, II, 429; III, 14; IV, 68; V, 380; Müslim, Selâm, 125; Ebû Dâvûd, Tıb, 21; İbn Mâce, Taharet, 122; Tirmizî, Taharet, 102)
(İbrahim Canan, Kutub-i Sitte Tercüme ve Şerhi, Akçağ Yayınları: 8/96)
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
ÇOCUĞUN ALTINI TEMİZLEYEN ANNENİN ABDESTİ BOZULUR MU?
SARI VE KIRMIZI RENK GİYİNMENİN HÜKMÜ NEDİR?
ŞAFİİ MEZHEBİNE GÖRE, KAZA ORUCU BORCU OLAN KİMSE, NAFİLE ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
ÇOCUKLARA OYUNCAK BEBEK VEYA OYUNCAK HAYVANLAR ALMAK CAİZ Mİ?
ÇORAP ÜZERİNE MESH ETMEK CAİZ MİDİR?
Yorumlar (0)