Kul hakkının ölçüsü geniş bir kavramdır. Kulun bedenine ve malına yapılan tecavüzler maddî hukuk, kalp ve ruhuna verilen zararlar ise manevî hukuk olarak değerlendirilmeli.
Kulun maddî hukukuna en büyük tecavüz, öldürme hâdisesi. İnsanın yaşama hakkına son verme, onun bu kâinatla olan bütün münasebetlerini bir anda kesip atma, kulu, Rabbine ibadetten alıkoyma, İlâhî eserleri tefekkürden, rahmanî nimetlere şükürden menetme cinayeti. Allah’ı tesbih eden yetmiş trilyona yakın hücrenin bütün bu tespihlerini bir kurşunla delip geçme yahut bir bıçakla kesip atma ihaneti.
Fıkıh âlimlerimiz katlin üç yerde câiz olduğunu söylerler;
– İmandan sonra küfre girme,
– Evli olduğu halde zina etme,
– Haksız yere bir insanın kanına girme.
Bunlar dışında insanın hayatına son verilemiyor. Allah’ın sonsuz kudretine nazaran bir insan yaratmakla bütün insanları yaratmak arasında fark olmadığı gibi, Onun sonsuz rahmet ve adaleti noktasında da bir insanın katli ile bütün insanların katli arasında fark yoktur.
Allah yolunda canını veren bir mümin bunun büyük mükâfatını görmekle birlikte, kullara olan borçlarından kurtulamıyor. Zira kul hakkının affını Cenâb-ı Hakk kula bırakmış. Aynı şekilde, samimi tövbe eden bir müminin de geçmiş günahları affolunuyor, ama kul hakkı bu affa da girmiyor. Kul hakkı ve ölçüsünün çerçevesi bu şekilde çizilebilir.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Kul Hakkı Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:
ZİNA YAPAN KİMSENİN KUL HAKKINDAN KURTULMASI İÇİN HELALLİK ALMASI GEREKİR Mİ?
RANDEVUSUZ MUAYENE OLMAK KUL HAKKI MIDIR?
EVLENMEK İÇİN ÜMİT VEREN KİŞİ SONRA VAZGEÇERSE KUL HAKKINI YEMİŞ OLUR MU?
GİŞELERDEN KAÇAK GEÇMEK KUL HAKKI MI?
ŞEYTANLAR VE CİNLERİN İNSANLARIN KUL HAKKINA GİRMESİ MÜMKÜN MÜ?
Yorumlar (0)