Ramazan orucunun hikmetlerinden biri de nimetlerin şükrünü yapmamıza ve kıymetini anlamamıza vesile olmasıdır.

Nimetler bize çeşitli vesilelerle ulaşır. Örneğin bir elmanın hangi sebeplerle bize ulaştığını düşünelim. Elma bize gelinceye kadar, ağaç, ağaçtan elmayı toplayan yetiştiricisi, yetiştiriciden onu satan manavına kadar çeşitli vesilelerden geçmektedir. Bizler çoğu zaman nimeti, bu vesilelerden bilip, asıl nimet sahibi olan Cenab-ı Hakk’ı görmeyiz. Asıl teşekküre layık olan Cenab-ı Hakk yerine, teşekkürümüzü o elmayı bize ikram eden şahsa ederiz.

Oysa o elma için arka planda bütün kâinat çalıştırılmıştır; çünkü o elmanın olması için güneş olmalı, dünya dönmelidir… Rüzgârlar esmeli, bulutlar çalışmalıdır… O cansız, renksiz, tatsız, kokusuz toprağa giren cansız bir tohum, canlı bir bitkiye dönüşmekte, tatlı, renkli kokulu meyveler vermektedir. Demek ki, bu şuursuz mahlûklar şuurlu gibi çalışmalarıyla, bize arka plandaki ilim, irade ve kudret sahibi Cenab-ı Hakk’ı göstermektedirler.

Bu yüzden, Ramazan-ı Şerifteki oruç, hakikî, samimi bir şükrün anahtarıdır; çünkü normal şartlarda bir mecburiyet yoksa, insanlar hakiki açlığı hissetmezler. Açlık olmayınca da nimetin kıymeti pek anlaşılmaz. Kuru bir parça ekmekteki kıymeti, tok olan adam, özellikle zengin olsa bilemez ve göremez.

Hâlbuki iftar vaktinde, o kuru ekmek, bir mü’minin aleminde çok kıymettar bir İlâhi nimet hükmüne geçer ve lezzetinin farkına varılır. En zenginlerden en yoksul bir insana kadar herkes, Ramazan-ı Şerifte o nimetlerin kıymetlerini anlamakla, nimetlerin şükrünü manevi bir şükür olarak yapar.

Hem gündüz, yemek-içmek yasak olduğu için, “O nimetler benim malım değil. Yemek içmekte hür değilim. Demek başkasının malıdır ve ikramıdır. Onun emrini bekliyorum.” diye, nimeti nimet bilir, mânevî bir şükürde bulunur. Bu şekilde oruç, çok farklı yönlerden, insanın hakikî bir vazifesi olan şükrün anahtarı hükmüne geçer.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Ramazan Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:

KADİR GECESİNİ RAMAZAN AYININ YARISINDAN SONRA OLACAĞINI BİLDİREN HADİS VAR MI?

RAMAZAN VE KURBAN BAYRAMI’NDA YAPILMASI GEREKENLER NELERDİR?

UMREYE, NORMAL ZAMANLARDA GİTMEK İLE RAMAZAN AYINDA GİTMEK ARASINDA FARK VAR MIDIR?

ŞEVVAL ORUCU RAMAZAN BAYRAMINDA TUTULABİLİR Mİ?

RAMAZAN ORUCU KAÇ GÜNDÜR; GÜN SAYISININ YİRMİ DOKUZ VE OTUZ OLARAK DEĞİŞMESİNİN SEBEBİ NEDİR?