Birçok kimse heykel ve resim haram oluşundan söz edildiği zaman hoşlanmıyor, “Heykel bir sanattır. Neden haram olsun?” deyip, İslâm’ın hükmünü tereddütsüz reddediyor. Müzelerde bulunan heykeller üzerine araştırma yapıldığı zaman câhiliye devrinde, bu husus Roma ve Bizans devletlerinin hüküm sürdükleri zamanlarda insanların birçokları heykel ve resimlere büyük itinâ göstererek tapındıkları, putperestlik girdabına girdikleri görülecektir.
İnsanı yeryüzüne Hâlife olarak tâyin eden Allah Teâlâ, taştan ve ağaçtan kendi eliyle yaptığı resimler ve heykellere yaptığı ibadetten onu kurtarıp, lâyık olduğu makama çıkarmak için canlı mahlûkların her türlü heykel ve resimlerini yasakladı. Bu hususta Peygamber (asm)’in birçok sahih hadisleri vardır. Ezcümle:
“Kıyamet günü bu suretleri yapanlara; yaptığınızı canlandırınız denilecektir.” (Buhari)
“Kıyamet günü Allah’ın en şiddetli azabına maruz olanlar, Allah’ın yarattıklarını taklid edenlerdir.” (Ahmed bin Hanbel, Müsned)
Ancak haram olmayan resimler de vardır. Şöyle ki:
1. Küçük kızların oynamaları için oyuncak resimler.
2. Baş veya göbekten itibaren yukarı tarafın resmi. Böyle bir resim tam olmadığından bulunmasında yine beis yoktur. Çünkü böyle bir mahlûkun hayat sahibi olup yaşaması mümkün değildir. Bundan anlaşılıyor ki; tapu, nüfus cüzdanı, pasaport ve diğer muameleler için lüzumlu olan vesikalık fotoğraf ile dış ve iç organların filimlerinin çekilmesinde hiçbir beis yoktur.
3. Yukarıda beyân ettiğimiz gibi, yerde ve ayak altında bulunan sergideki resimlerdir. Bu tür resimlerin bulunmasında beis yoktur.
4. İmâm Nevevî’nin dediği gibi dağ, deniz, ağaç ve bütün cansız mahlûkların resmini yapmak ve yaptırmak.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
YÜZÜK TAKMAK CAİZ MİDİR, YÜZÜK HANGİ PARMAĞA TAKILMALIDIR?
HAYIZ HALİNDE TIRNAK VE SAÇ KESMEK CAİZ MİDİR?
SABAH VE İKİNDİ NAMAZINDAN SONRA KAZA NAMAZI KILINIR MI?
SAÇ DÖKÜLMESİ DURUMUNDA TEDAVİ OLMAK CAİZ Mİ?
KABE’NİN RESMİ BULUNAN SECCADELERDE NAMAZ KILMAK CAİZ Mİ?
Yorumlar (0)