Hanefî, Malikî ve bazı Şafiî alimlerine göre, cemaatle namaz kılmak “müekket sünnettir”. Eğer cemaatle namaz kılmak farz olsaydı, tek başına namaz kılmanın caiz olmaması gerekirdi.
Bu alimlerin delili şu hadis-î şeriftir.
“Cemaatle namaz kılmak tek başına namaz kılmaktan 27 (bir rivayette 25) derece daha faziletlidir.” (Buharî, Buyu, 49; Müslim, Mesacid, 345,346; Ebu Davud, salat, 47; İbn mace, Mesacid, 16).
Şafiî alimlerinin büyük bir kısmına göre, cemaatle namaz kılmak “farz-ı kifayedir”. Buna göre, bir mahallede cemaatle namaz kılınmazsa bütün mahalle sakinleri günahkâr olur, şayet bazıları kılarsa diğerleri de günahtan kurtulmuş olurlar. Görüldüğü gibi bu görüş de önceki görüşten çok farklı değildir.
Hanbelî mezhebine göre, cemaat ile namaz kılmak “farz-ı ayın”dır. Bu görüşe göre mazeretsiz cemaate gitmeyen günahkâr olur. Bununla beraber, tek başına namaz kılanın namazı da geçerlidir.
Soruda işaret edilen hadisin meali şu olsa gerektir: “Mescide komşu olan kimsenin namazı mescidin dışında olmaz.” Darekutnî’nin rivayet ettiği bu hadis zayıftır.
Bu hadisi göz önünde bulunduran alimlere göre de, “namazı sahih olmaz” anlamında değil, “tam mükemmel sevaplı bir namaz olmaz” demektir.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
İSTİŞARE VE İSTİHARE KAVRAMLARINI, RİSALELERLE AÇIKLAR MISINIZ?
AKRABAYLA İLİŞKİYİ KESEN CENNETE GİREMEZ Mİ?
NAMAZINI KILMAYAN BİRİNE NAMAZIN ÖNEMİNİ NASIL ANLATABİLİRİM?
SABAH NAMAZINDAN SONRA PEYGAMBERİMİZİN KILDIĞI NAMAZ VAR MIDIR? EVVABİN NAMAZINI DÖRT REKAT KILMAYA BAŞLAYAN BİRİ İKİ REKAT OLARAK KILSA OLUR MU?
VAKİT NAMAZLARININ SADECE FARZINI KILIP SÜNNETLERİ TERKETMEK CAİZ Mİ?
Yorumlar (0)