Hayız başlangıç ve bitişi kişiye göre farklılık gösterir. Hayız akıntısı kırmızı, siyah, sarı, bulanık yeşil ve kiremit renklerinde olabilir. Bu renklerden biri görülse, muayyen hâlin başlamış olduğuna hükmedilir. Muayyen hâl kesildiğinde ise, gelen akıntı beyaz renktedir ve rahimin tabiî akıntısıdır.
Hayız başlangıç ve bitişi bu hususlara göre hesaplanabilir. Rahimden gelen akıntının ay hâli sayılabilmesi için kadının hâmile olmaması da şarttır. Hâmilelik süresi içinde gelen kan, muayyen halden sayılmaz.
Muayyen hal, en az üç gün, en çok da on gün sürer. Üç günden (yetmiş iki saat) az görülen akıntı ile, on günden (iki yüz kırk saat) fazla gelen akıntı, muayyen halden sayılmaz. Bir hastalıktan geldiği kabûl edilir.
Hayız süresi içinde akıntının devamlı olması şart değildir; arasıra kesilebilir. Meselâ, bir kadın üç gün dem (kan) görse, sonra iki gün akıntı kesilse, sonra yine üç gün daha dem gelse, o kadının hayız müddeti sekiz gündür ve arada akıntısız geçen iki gün de hayız günlerinden sayılır.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Hayız Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:
CÜNÜP VE HAYIZLI KİŞİLER KURAN DİNLEYEMEZ Mİ?
TEFSİR KİTAPLARI HAYIZLIYKEN OKUNUR MU?
KADINLAR ADETLİYKEN (REGL/HAYIZ DÖNEMİNDE) DUA OKUYABİLİR Mİ?
KUR’AN-I KERİM’DE HAYIZ DÖNEMİNDE “KADINLAR ORUÇ TUTAMAZ” VE “NAMAZ KILAMAZ” DİYE BİR AYET VAR MIDIR?
HAYIZLI KADIN İLE CİNSEL İLİŞKİNİN SINIRLARI NELERDİR?
Yorumlar (0)