İmtihanın ana unsuru akıldır. Akıl özürlü olanlar ve çocuklar, imtihana tabi değildir. Akıl özürlü olanlar ve çocuklar imtihansız doğrudan cennete girerler.
Dünyanın imtihan yeri olması genel olarak insanların durumuna bakar. Aklı olmayanlar ve peygamberlerin mesajını duymayanlar bu imtihanın dışındadır. Her kuralın istisnaları olduğu gibi, bunlar da bu imtihanın istisnalarıdır. İstisnalar ise kaideyi bozmaz. Allah’ın akıl özürlüleri ve çocuklar gibi bazı kullarını hesap sormadan cennete koyması, onun bir ihsanıdır.
Allah’ın birilerine yaptığı özel lütufları -haşa- adaletsizlik değildir; çünkü adaletsizlik demek, başkasının hakkının ihlali demektir. Oysa, akıl özürlüleri ve çocukların imtihansız hesapsız cennete gitmelerinde hiç kimseye bir zarar yoktur. Onların cennete gitmelerinden ötürü hiç kimse mağdur duruma düşmez. Herkesin imtihan sonucu ne ise, yine odur…
Kaldı ki, eğer çocuk ve akıl özürlüleri de imtihana tabi tutulsaydılar, asıl o zaman tam bir haksızlık olurdu. İlkokul öğrencisi çocukları üniversite öğrencileriyle birlikte imtihan etmek ne kadar yanlış ise, akıl özürlüleri de akıllı kimselerle birlikte imtihan etmek bundan bin kat daha fazla haksızlıktır.
Bununla beraber, çocukların ve akıl özürlülerinin varlığı ve ölümü, anne-babaları ve daha başka yakınları için bir imtihan vesilesidir. Akıllı büyüklerin bu aklı olmayanların durumu karşısında nasıl bir tutum takınacakları konusunda, hem hayatları hem ölümleri esnasında imtihan edilmektedir.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
İmtihan Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:
RUHSAL DENGESİNİ KAYBEDENİN İMTİHANI MIDIR?
OTOBÜS ÇOK SIKIŞIK, KADIN ERKEK YAN YANA BAZEN İMTİHAN OLUYORUM, NE YAPMALIYIM?
BİR KİŞİNİN HİDAYETE ERMESİ İÇİN DUA EDİLMESİ İMTİHANA AYKIRI DEĞİL MİDİR?
CİNSELLİK BİR İMTİHAN MIDIR, NİMET MİDİR?
İMTİHAN OLMAMIZIN SEBEBİ NEDİR?
Yorumlar (0)