Sizin “Başıma bir şey bir zarar gelmesinden korkuyorum.” dediğiniz şeyin adı, psikoloji biliminde “felaketleştirme” ve “hatalı düşünce biçimi” veya “düşünce bozukluğu”dur. Bunda kaderin bir hissesi olduğu gibi, anne baba eğitimi ve kişinin kendisinin de sorumluluğu vardır. Çünkü insanların düşünce biçimi; öncelikle, kişinin doğuştan getirdiği genetik yapısı, kişilik yapısı, annesinin doğum öncesi ruh hâli, doğum sonrası anne-baba ve bebek ilişkileri, daha sonra çevre, eğitim, arkadaş ve bir de yaşadığı deneyimler çerçevesinde biçimlenir.

Sorunun temeli geçmiş yaşantılardan kaynaklanan hatalı ve çarpıtılmış düşünce biçimine dayanmaktadır. Hayatımızda düşünce, duygu ve davranış döngüsü vardır. Yani ne düşünürsek ona göre bir duygu hissederiz ve o duygu da bir davranışa neden olur. Çözümü de sabırla, azimle, inançla bu düşünce biçimini değiştirmekten geçiyor.

-Öncelikle imanın altı şartından biri olan “kadere, hayrın ve şerrin Allah’tan geldiğine” olan inancınızı sık sık hatırlayıp içselleştirin; çünkü Allah, kişiye imtihan sırrına binaen, düşünce ve irade yeteneği vermişse de her şeyi halk eden kendisidir.

-Kaygı bozukluğu veya düşünce çarpıtmaları olan kişinin; bir olay karşısında ilk aklına gelen şey “otomatik olumsuz düşüncelerdir”. Dolayısıyla ilk aklınıza gelen felaket düşüncesini bilinçli düşünmediğinizi, bilinçaltı korkularınızın bir anlık yansıması olduğunu hatırlayın. Bilincinize ait olmayan düşüncelere sahip çıkmayın, önem de vermeyin, size ait olmadığına inanın. Bunu gün içinde sık sık yapın, hatta kayıt tutun. Göreceksiniz ki aklınızdan geçen sizi rahatsız eden düşüncelerin neredeyse tümünün hayatta bir karşılığı yoktur, bir yanılgıdır.

– Korku anında kendimize gerçekçi sorular soralım.
– Kendimiz, yakın çevremiz ve olaylarla ilgili olumlu düşünmeyi alışkanlık haline getirelim.
– Allah’ın bize verdiği yetenek ve kabiliyetlere güvenelim ve daha fazla geliştirmeye çalışalım.

Düşüncenin değişimi kolay değil, zaman ister. Bunun için burada sayılanları sabırla uygulayın, inşallah sıkıntılarınızdan kurutulacaksınız. Rahatsızlığınız hayat kalitenizi olumsuz anlamda etkilemeye devam ederse, uzman ve dindar bir psikoloğa görünmeniz faydalı olabilir.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

GUSÜL ABDESTİNDE KURU YER KALDIĞINA DAİR ÇOK VESVESE GELİYOR. BUNDAN NASIL KURTULABİLİRİM?

NAS SURESİ’NDE GEÇEN, “İNSANLARDAN VE CİNLERDEN VESVESE VERENLER” İFADESİ NE DEMEKTİR?

ŞEYTANIN HİLESİ OLAN VESVESEDEN NASIL KURTULURUZ?

ABDESTLİ İKEN YELLENME OLUYOR, ABDESTİM KAÇIYOR GİBİ VESVESE GELİYOR NE YAPMALIYIM?

SORU SORMAK, BİLMEDİĞİMİZ ŞEYLERİ ARAŞTIRMAK İMANA ZARAR VERİR Mİ?