İslam’da eşler arasında denkliğin aranması, âiledeki bu huzur ve barışı sağlamaya yöneliktir. Bu denkliğin en önemlisi, fikir ve düşünce planında akisleri bulunan dini düşünce ve inançlardır. Konuya bu açıdan bakıldığında, İslam’da Müslüman erkeğin ehli kitap kadınla evlenmesine ruhsat verilmesine karşılık, Müslüman kadının ehli kitap bir erkekle evlenmesine ruhsat verilmemesinin hikmetini de anlamış olacağız.
Çünkü, Müslüman koca, ehli kitaptan olan eşinin -Allah’a, ahirete, peygamberlere, meleklere, kadere iman gibi- inancının temel esaslarını kabul etmektedir. Bu açıdan hanımının temel inançlarına ters düşecek bir yolu takip etmez ve ailenin huzur ve barışını zedeleyecek bir tutum içine girmez. Halbuki, ehlikitaptan bir koca, Müslüman eşinin inandığı en temel inancı olan Hz. Muhammed (asm)’in peygamberliğine, Kur’an’ın Allah’ın kelamı olduğuna inanmadığı için, aile huzurunu bozacak tutumlar içerisine girme ihtimali çok kuvvetlidir (krş. Zuhaylî, 7/153).

Hz. Ömer (ra) bu konuda şunları söylemiştir: “Müslüman bir erkek Hristiyan (ehli kitap) bir kadınla evlenebilir, fakat Müslüman bir kadın Hristiyan (ehli kitap) bir erkekle evlenemez.” (bk. Taberî, Bakara, 2/221. ayetin tefsiri).

Alimlerde bu konuda, ittifaktır. Müslüman bir kadının gayrı müslim bir erkekle evlenmesinin caiz olmadığına dair ümmettin icmaı vardır (bk. Zuhaylî, a.g.e, 7/152).

Özetle söylemek gerekirse, Müslüman bir erkek Müslüman veya ehli kitap olan bir kadınla evlenebilir. Müslüman bir kadın ise sadece Müslüman olan bir erkekle evlenebilir. Allah’ını Peygamberini bilen ve seven hiçbir Müslüman kadın, Kitap’ını, Peygamber’ini inkar ederek kendisini aşağılamış olan bir erkekle evlilik yapmaya kendini mecbur duruma düşürmemeli, geçersiz bir evlilik yapmaya mahkum hale gelmemelidir. 

Müslüman olmayan bir erkek eğer Müslüman olursa, o takdirde Müslüman bir kadının onunla evlenmesi helal olur.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

MÜSLÜMANLARIN ZİYNET EŞYASI KULLANMALARINDA ÖLÇÜ NEDİR?

LOHUSALIKTA KIRK GÜNÜ AŞAN KANAMALAR ÖZÜR SAYILIR MI?

CUMAYA EN SON GELENDE HAYIR YOKTUR, ŞEKLİNDE BİR HADİS VAR MIDIR?

GEÇİCİ DÖVME YAPTIRMAK GÜNAH MI?

TESETTÜRE UYGUN GELMEYEN YERLERİN GÖRÜLMESİ ABDESTİ BOZAR MI?