Namazı cem etmek doğru değildir; çünkü “Namaz müminlere vakitli olarak farz kılındı.” âyet-i kerimesi gereğince, her namazın vaktinde kılınması farz-ı ayındır. Bu sebeple iki vakit namazını bir vakitte kılmak Hanefi mezhebine göre caiz olmaz. Zira, iki vakti bir arada kılmak, ya birini vakti girmeden kılmak veya vakti çıktıktan sonra kılmak yoluyla olur. İkisi de sahih değildir. Vakti girmeden namaz kılınmaz. Namazı vaktinden sonraya da bırakmak caiz değildir. Eda yerine geçmez.
Namazı Cem Etmek için İstisnalar Var mıdır?
Namazı cem etmek için istisnalar vardır. Bu kaidenin yalnızca hacılara özel olmak üzere iki istisnası vardır. Biri Arafat’da takdim cem’i, diğeri Müzdelife’de tehir cem’i. Çünkü Peygamber Efendimiz (asm) buralarda namazlarını iki vakti birleştirerek kılmışlardır.
Örneğin, Arefe günü Arafat’da ikindi olmadan öğlenin farzından sonra ikindi namazı kılınır. Büyük bir cemaatle imamın arkasında kılınan bu namaz için, tek ezan ve biri öğle, diğeri ikindi için olmak üzere iki kamet okunur. İki namaz arası böyle ayrılmış olur. Arada nafile ve sünnet namazları da kılınmaz.
Bu namazı büyük cemaatle, imam arkasında kılmak zarureti İmam-ı Âzama göredir. İmameyn, hacının tek başına da cem yapabileceği görüşündedir.
Mesela, Müzdelife’de ise, o günün akşam namazı yatsı namazı ile birlikte yatsı vaktinde, tek ezan ve tek kametle kılınır. Burada her iki namazın vakti de girmiş olduğundan ikinci namaza başladığını bildirmek için ikinci kamete ihtiyaç görülmemiştir.
İmam-ı Şafii ye göre, yolculukta öğle ile ikindi ve akşam ile yatsı namazlarını hem takdim ve hem de tehir etmek suretiyle kılınabilir (bk. Mehmed DİKMEN, İslam İlmihali).
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Namaz Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:
KURAN’DA NAMAZIN NASIL KILINACAĞI GEÇER Mİ?
HZ. ÖMER’İN “AHİR ZAMANDA BEŞ VAKİT NAMAZ KILAN GENÇLER EVLİYADIR.” DEDİĞİ DOĞRU MU?
İSTİHARE NAMAZI NEDİR, NASIL KILINIR?
KIBLE TAYİNİ NASIL YAPILIR VE YÖN BİLİNMEYEN YERDE NAMAZ NASIL KILINIR?
NAMAZ ORUÇ ZEKAT VE HAC FARZ GİBİ İBADETLERİN FARZ KILINMA SIRALAMALARI NEDİR?
Yorumlar (0)