İşitme engelli: Duyma yetisini tamamen yada kısmen kaybetmiş kişilere denir. İslam’da teklif-i malayutak/kişinin gücünün üstünde bir yükümlülük yoktur. Bu sebeple, engelli insanların sorumluluğu da kendi güçleri dahilinde olmaktadır. Konuşma yetisini kaybeden bir insandan namazda Fatiha okumasını isteyemezsiniz.

Ancak, anne-babası mümkün olduğunca işitme engelli çocuklarına okuma yazmayı öğretmeli, dini bilgilerini kitaptan öğrenmesini sağlamalıdır. Özellikle namaz, oruç gibi ibadetleri bir şekilde yerine getirmesine çaba sarf etmelidirler. Bunlar yapılmadığı takdirde, kendisinin değil anne-babasının, ailesinin sorumluluğu olacaktır.

Ayrıca, günümüzde farklı metodlar kullanılarak, işitme engelli bireyler için yapılan din eğitimi hizmetleri neticesinde Kur’an’ı okuyabildikleri gibi sure ve duaları da ezberleyip, işaret diliyle çeviri yapılan hutbeleri de dinleyebilmektedirler.

Özetlersek, herkesin sorumluluğu, kendi gücüyle, yapabilme kapasitesiyle orantılıdır. İşitme engelli birisi de yapabileceği her şeyden sorumludur. Zaten bu durum, ibadet etmeye engel bir durum değildir. Yalnız işitme yoluyla öğrenmesinde problem vardır. Bunu da ailesinin desteğiyle -sınırlı da olsa, asgari bilgileri kendilerine uygun olan yollarla öğrenerek- çözmesi mümkündür. Bu imkânın kıtlığı nispetinde sorumluluğu da azalır.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Engelli Bireyler Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular:

DOĞUŞTAN ENGELLİ İNSANLARA DÜNYADA HAKSIZLIK YAPILMIŞ MIDIR?

HZ. ÂDEM’İN NESLİNDEN GELECEK ENGELLİLER GÖSTERİLDİ Mİ?

DÜNYADA BEDENSEL ENGELLİ OLANLAR AHİRETTE ENGELLİ OLACAKLAR MI?

ENGELLİ İNSANLARIMIZI HAKİR GÖRMEK, ONLARLA DALGA GEÇMEK VE BAZEN “İMALAT HATASI” GİBİ İFADELERLE ONLARI RENCİDE…

ALLAH NİÇİN KULLARINI BİR YARATMADI? NEDEN KİMİNİ KÖR, KİMİNİ TOPAL, BEDENSEL ENGELLİ OLARAK YARATTI?