Korkmak nimeti, insana hayatının devamı için verilmiştir. Yani insan kendi hayatını tehdit edecek ve hayatının devamına mani olacak sebeplere engel olabilmesi için kendisine korku nimeti verilmiştir. Ta ki tedbirini alıp gelebilecek kötülüklere karşı güvende olsun. Bu bakımdan kendisinden emin olmadığımız insanlardan veya olaylardan korkmak bu duygunun neticesidir.

Ancak bu duygunun istismarı yani sebepsiz olarak her şeyden korkmak da doğru değildir. Hz. Peygamber (asm)’in:

“Allah’ım! Korkaklıktan sana sığınırım.” (Müslim Tercümesi, VII / 188) buyurması, korkaklığın kötü huylardan olduğunu göstermektedir.

Korkak insan hayatta başarılı olamaz, hakkını koruyamaz ve karşısına çıkacak engellere, güçlüklere karşı koyamaz. İnsan için gerekli olan cesaret sahibi olmaktır. Hayatımızda, ne gereksiz atılganlığın, ne de korkaklığın yeri olmamalıdır.

Allah’ın yarattıklarından korkmamak bir Müslüman için nasıl iyi bir özellik ise, aksine Allah (c.c.)’dan korkmak da o ölçüde üstün bir fazilettir.

Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor:

“…Eğer inanıyorsanız bilin ki asıl korkmanız gereken Allah’tır.” (Tevbe, 9/12).

“İnsanlardan korkmayın, benden korkunuz.” (Maide, 5/44).

“Allah’ın mescitlerini sadece, Allah’a ve ahiret gününe inanan, namaz kılan, zekât veren ve ancak Allah’tan korkan kimseler onarır.” (Tevbe, 9/18).

“Allah’a ve Peygamber’e itaat eden, Allah’tan korkan ve O’ndan sakınan kimseler, işte onlar kurtulanlardır.” (Nûr 24/52).

“Allah’ın göndermiş olduklarını tebliğ edenler, Allah’tan korkarlar ve O’ndan başka kimseden korkmazlar. Allah hesap gören olarak yeter.” (Ahzab, 33/39).

Mü’min Allah’tan korktuğu kadar O’na ümit bağlayan insandır; çünkü Cenab-ı Hakk: “Allah’ın rahmetinden ancak kafirler ümit keser.” (Yusuf, 12/87) buyurmuştur.

Dolayısıyla korkaklık Müslümana yakışmadığı gibi hiç bir kınayıcının kınamasından, İslâm’a karşı olan insanlardan korkmamak, yalnız ve yalnız Allah’tan korkmak gerekmektedir.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

KIZ ÇOCUKLARININ, KIZ-ERKEK KARIŞIK EĞİTİM VEREN BİR OKULA GİTMESİ CAİZ Mİ?

KADININ NAMAZDA ERKEĞİN HİZASINDA OLMASI, ERKEĞİN NAMAZINI BOZAR MI?

KADIN VE ERKEK EŞİT MİDİR?

NAMAZI HUŞU İÇİNDE KILMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

SAKAL BIYIK EKTİRMEK CAİZ Mİ?