Soğuk su hakkında bildiğimiz bir kaç hadis mevcuttur. Rivayete göre, Hz. Peygamber aleyhissalatü vesselam Efendimiz, bir sahabîsi ile beraber Ensar’dan birinin yanına gitti ve şöyle buyurdu:
“Bu gece kırbada soğumuş suyun varsa getir; yoksa biz şu su kanalından bardaksız ve avucumuza almaksızın ağzımızla içeriz.” (Buhari, Eşribe 14, 20. Ebû Dâvûd, Eşribe 18; İbni Mâce, Eşribe 25).
Peygamber Efendimiz (asm), ev sahibinden kırbada beklemiş soğuk suyu varsa getirmesini istemiştir. Çünkü vakit yaz vaktiydi. Bundaki hikmet gece kırbada beklemiş olan suyun soğuk olmasından dolayıdır. Eğer kırbada su yoksa suyu avuç ve kap olmadan ağzımızla yudumlayarak içeriz demiştir.
Soğuk su ile şerbet içme konusunda bazı hadisler şöyledir:
Hz. Peygamber (asm), suyu kaliteli olan kuyulardan su getirtmiştir. Aişe (ra) “Peygambere Medine’ye iki günlük mesafedeki Sükya kuyularından tatlı su getirilirdi.” diye rivayet edilmiştir (Ebu Davud, Eşribe 22).
“Hararet, cehennemden bir kabarmadır. Hararetinizi (soğuk) su ile soğutunuz.” (Buhari, Tıbb 28).
Hazreti Aişe validemiz anlatıyor: “Peygamber Efendimizin en çok sevdiği meşrubat; soğuk tatlı şerbetler idi.” (Tirmizî, Şemâil, 31. Bab, No. 206).
Peygamber Efendimiz (asm) bazı zamanlarda sütü, içine su katarak içerlerdi. Özellikle de sıcak havalarda sütü, üzerine soğuk su ilave ederek serinletip içerlerdi (Ebu Davud, Eşribe 18).
Görüldüğü gibi Hz. Peygamber Efendimiz (asm) beşeri bir ihtiyaç olarak, Arap Yarımadası gibi sıcak bir bölgede temiz, kaliteli ve soğuk suyu tercih etmiştir. Bunun sağlık için de oldukça önemli olduğu tıbben bilinmektedir.
Soğuk su ve şerbet içmenin sünnet olduğu konusu da şöyle açıklanabilir:
Bilindiği gibi Hz. Peygamber Efendimizin (asm) farz-vacip, nafile ve güzel âdet ve adap gibi sünnetleri vardır. Bu su içme tarzı adap kısmına giriyor. Yani terkinde günah yok, yapılması mübah, eğer Allah Resulü böyle içiyordu diye içerse ve onu düşünerek uygularsa, o zaman su içmesi ibadet hükmüne geçer ve sevap kazanır.
Kaynak: Sorularla İslamiyet
Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.
Bazı Merak Edilen Sorular:
TEDAVİ AMACIYLA BİRA TÜKETMEK CAİZ MİDİR?
ŞAFİ MEZHEBİNE GÖRE TEMİZLİĞE (TAHARETE) DAİR HÜKÜMLER NELERDİR?
DİNLER BİRBİRLERİNİN KOPYASI MIDIR?
PEYGAMBER EFENDİMİZE VAHİY NASIL GELİYORDU (VAHYİN GELİŞ ŞEKLİ)?
GİZLİ ŞİRK NEDİR?
Yorumlar (0)