1. Esasen Kuran okumanın, bazı ayet ve sureleri ezberlemenin belli bir şartı yoktur. Nitekim, tarihte dört yaşında hafızlık olanlar olduğu gibi, 60-70 yaşında hıfzını tamamlayanlar da olmuştur.

Ancak tarihte ve günümüzde meydana gelen özel durumlara göre karar vermek doğru değildir. Bunlar özeldir, genele tatbik etmek fayda yerine zarar verebilir.

2. Çocuğun 3-5 arası yaş döneminde keyifle yürüteceği bir ezber yeteneği vardır ancak bu dönemde henüz harflerden kelimeler ve cümleler yapma duyarlılığı ve merakı ya azdır ya da yoktur. Dolayısı ile bu yaş dönemi çocuklar Kuran ezberliyor olsa da harfleri öğretmek doğru olmayabilir.

Çocuklar 6 yaşına geldiklerinde ise, yazı okumaya, yazı ile cümleler kurma duyarlılığı başlar. Eğer çocuk 3,5-4 yaşında Kur’an dinleme ve ezber yapma süreci yasamışsa, 6 yaşından sonra da ezberlediği Kuran’ı harflerle de okuyup hafızlık sürdürebilir.

Süreç böyle olursa çocukların duyarlılık dönemine denk gelen bir eğitim süreci yaşatılmış olur.

3. Çocuk böyle bir süreç yaşamadıysa yedi yaşında başlaması daha uygun olur.

4. Ülkemizin eğitim durumu dikkate alındığında, ilkokuldan hemen sonra ortaokul döneminde, hafızlığın yapılmasının daha uygun olduğu söylenebilir. Şu anda böyle bir durum mümkündür.

Kaynak: Sorularla İslamiyet

Ayrıca aklına takılan sorular veya merak ettiklerin için Sözler Köşkü YouTube kanalımıza göz atabilirsin.

Bazı Merak Edilen Sorular:

BİR ERKEĞİN EVLENMEK İSTEDİĞİ KADINA BAKMASININ SINIRI NEDİR?

BİR KİŞİNİN, KENDİSİNİN VEYA BAŞKASININ ÖN VE ARKA AVRET YERLERİNE DOKUNMASI GUSLÜ BOZAR MI?

İSRAİLOĞULLARINA KUR’AN DA NEDEN ÇOK YER VERİLMİŞTİR?

HER TOPLUMA, HER KITAYA PEYGAMBER GÖNDERİLMİŞ MİDİR?

KUSMAK ORUCU BOZAR MI? BU DURUMDA KAZA ETMEMİZ GEREKİR Mİ?